kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Denizaltı ihalesini Alman-İngiliz ortak girişimi kazandı

Yeni Haber
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri'nin altı denizaltı alımı için açtığı ihaleyi Alman HDW ile İngiliz MFI şirketlerinin ortak girişiminin "U-214" modeliyle kazandığını açıkladı.

Gönül, Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Denizaltı alımı projesi yaklaşık 2.5 milyar euro yük getirecek" dedi.

Gönül ilk denizaltı tesliminin 2015 yılında gerçekleştirileceğini ve tutarın yüzde 80'i kadar Türk sanayii katılımı ve off-set olarak kullanılacağını söyledi. Gönül, denizaltının 20'ye yakın sistem ve alt sisteminin Türk sanayii tarafından üretileceğini söyledi. Üst düzey bir savunma sanayi yetkilisi de, Aselsan, TÜBİTAK, Havelsan ve STM gibi şirketlerin projede yer alabileceklerini ekledi.

Gönül'ün verdiği bilgilere göre, yeni tip denizaltılar 50 gün denizde kalma özelliğine ve yaklaşık 18,000-20,000 kilometre yol alma kapasitesine sahip olacak. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan bir yetkili de, 66 metre uzunluğundaki denizaltıda toplam 40 personel çalışacağını ve projenin yaklaşık yüzde 15'inin avans olarak ödeneceğini, kalan bölümün de kredi ile karşılanacağını söyledi.

REUTERS