kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çiçek'ten DTP'ye yanıt: Çözüm yeri Meclis'tir

ANKARA
AKP'li Çiçek, Bakanlar Kurulu'ndan sonra DTP'li Türk'ün silah bırakma çağrısını değerlendirdi: PKK'nın verdiği zarar 300 milyar dolar. Biz her sorunun demokratik çerçevede konuşulmasından yanayız..
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'nda terörle mücadele çalışmaları ve 3 Alman dağcının PKK tarafından kaçırılması görüşüldü. Toplantının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, "silah bırakma" çağrısını değerlendirdi. Çiçek, "Açıklamanın yapıldığı saatlerde güvenlik güçlerinin operasyonlarını sürdürdüğünü ve şehit haberlerinin geldiğini" söyledi.

ZARAR 300 MİLYAR DOLAR
Çiçek şunları söyledi: "Biz Türkiye'nin her sorununu konuşarak, görüşerek, demokratik çerçevede, konuşulmasından yanayız. Bunun en evvel konuşulması gereken yer de TBMM'dir. Türkiye'nin bu terör olaylarıyla, eylemleriyle neleri kaybettiğini en iyi biz biliyoruz. Bunun parasal değerlendirmesini yapmak zordur ama 25 yılda PKK terörünün, etnik terörün verdiği zarar 300 milyar doların üzerindedir. GAP'ın maliyeti 32 milyar dolardı. Eğer Türkiye bu terör belasıyla uğraşmasaydı, kimse başkalarının oyunlarına alet olmasaydı bu kaynakla GAP biterdi, 3 milyon 800 bin vatandaşımız iş bulurdu. O bölgenin en önemli sorunlarından biri işsizliktir. Terör nedeniyle özel sektör oraya yatırım yapamadı. Bu terör başkalarının hesabına yapılan terördür, başkalarının menfaatinedir." Bakanlar Kurulu'ndan PKK tarafından kaçırılan ve daha sonra serbest bırakılan Alman dağcılar konusu da görüşüldü. Alman makamlarıyla telefon diplomasisi içinde olduklarını ve işbirliği yaptıklarını vurgulayan Çiçek, terörle mücadelenin uluslararası işbirliği gerektirdiğini vurguladı.

'DAVA SONUÇLANMALI'
Bakan Çiçek, AK Parti kapatma davasını sonuçlandırmak için bugün Anayasa Mahkemesi'nin görüşme gününü tespit edeceğinin hatırlatılması üzerine, "Yargılama usulü gereği biz parti olarak söyleyeceklerimizi söyledik, iddia makamı da söyleyeceklerini söyledi. Kamuoyunun da bizim de beklentimiz davanın bir an önce sonuçlanmasıdır" karşılığını verdi. Bakanlar Kurulu'nda Kıbrıs sorununun çözümü için atılacak adımlar da konuşuldu. Bakan Çiçek, şunları söyledi: "Biz bu ziyaretimizde KKTC'nin ve oradaki soydaşlarımızın yanında olduğumuzu en güçlü şekilde vurgulamaya çalıştık. Kıbrıs'ta bugün bir çözüm olmadıysa bunun sorumlusu biz değil Güney Kıbrıs'tır." Çiçek, toplantıda Ergenekon soruşturmasını görüşüp görüşmediklerinin sorulması üzerine, "Yargıya intikal etmiş konuyu konuşmadık " dedi.