kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hüseyin Erkan

"Yabancılar repoya park etti, Türkiye'den çıkmadı"

OLCAY AYDİLEK VAN
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Yabancılar 'Siyasi belirsizlik geçicidir, mutlaka siyasi çözüm gelecek ve düzelecek' diye düşünüyor o yüzden kaçmıyor" dedi..
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, piyasaların AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin senaryoyu satın aldığını söyledi. Erkan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'le birlikte geldiği Van'da gazetecilerle sohbeti sırasında, küresel kriz ve Türkiye'de yaşanan siyasi belirsizlik nedeniyle Borsa'da yaşanan sert düşüşlere ilişkin soruları yanıtladı. Siyasi belirsizliğe karşın yabancı yatırımcının Borsa'dan çıkmadığını belirten Erkan, "Borsa'da, yabancı payı yüzde 72'den 69'a düştü. 2001'de yüzde 60'tan 40'lara düşmüştü. Yabancı çıkmıyor. Yenisi de girmiyor.

1 MİLYAR DOLAR ÇIKIŞ
Yabancı tahvilden çıktı, repoda bekliyor" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti'nin kapatılması kararı vermesi durumunda hisselerin daha da düşmesinin söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Erkan, piyasaların kapatma senaryosunu satın aldığını, daha fazla düşüşün olmayacağını söyledi. Yabancı yatırımcının Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduğunu belirten Erkan, "Yabancı, 'siyasi belirsizlik geçicidir, mutlaka siyasi çözüm gelecek ve düzelecek' diye düşünüyor. Yabancı yatırımcı kesin olarak satıp çıkmayı düşünseydi, bunu kafaya koysaydı fiyata, alıcıya bakmazdı. O kadar kötü bir gelecek görse hemen çıkar. 2001 krizinde yüzde 60 dolayında yabancı çıktı. Şu andaki belirsizlik 2001 yılı öncesi durumunda olsaydı faizler gümbür gümbür oynar, borsa düşerdi" dedi. Erkan, 'kurumsal' özellik taşıyan yabancı yatırımcının riskini azaltacak bazı olanaklara sahip olduğuna işaret ederek, hisselerdeki düşüşe karşın yabancının zarar etmediğini söyledi. Erkan, "Yılbaşından bu yana hisse senetlerinde 1 milyar dolar çıkış var. Yabancı yatırımcı, yerli kadar etkilenmedi. Yabancı portföy cinsinden yatırımları günlük oynuyor. Tahvil ve bonodan çıkıyor; ancak, reel faizlerin yüksek olması nedeniyle yatırımlarını, ağırlıklı olarak repoda değerlendiriyor" dedi.

ÖZELLEŞTİRME OLACAK
Erkan, Borsa'nın özelleştirilmesinin gündemde olduğunu, bu konuda çalışmaların sürdüğünü anlatı. Erkan, "Hukuki boşluklar var. Nasıl bir özelleştirme yapılacak? Anonim şirket olduğundan sermayesi kime ait olacak. Bu konuda çalışmalar var" dedi.
Haberin fotoğrafları