kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

İran ile AB arasında arabulucu mu oluyoruz?

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Akdeniz İçin Birlik" şovu adı altında AB dönem başkanı sıfatıyla hem ülkesi Fransa'nın, hem de AB'nin Ortadoğu'daki nüfusunu artırmak için harekete geçti.
Hafta sonu AB'ye sınırı olan 43 bölge ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarını ağırladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Akdeniz Birliği toplantısındaydı.
50 yıldır yolunu AB yoluna çevirmiş olan Türkiye, bu şovda ne yaptı?
Kulislerden yansıyan haberlere bakılırsa, Türkiye, Akdeniz Birliği'nde bir taşla üç kuş vurdu!.. "Kazan kazan" stratejisini devreye soktu! Enerji kartını iyi kullandı, sürpriz bir teklifle karşılaştı. " Nasıl yani" demeyin! Gelişmeleri izleyin!..
Malum, AB'nin "enerji kuşağı" yok! Enerjide tamemen dışa bağımlı. O yüzden yeni bir pazar yaratmak, yeni açılım yakalamak için çok çaba harcıyor. Bu çerçevede AB için, "Nabucco" önemli bir proje olarak devreye giriyor. Fransa, "Nabucco"da yer almak istiyor, Türkiye ise "Ermeni sorununa" yaklaşımı nedeniyle ısrarcı, "Fransa olmamalı!" diye bastırıyor.
Üstelik Sarkozy ve ekibinin Türkiye'nin AB üyeliği konusunda izlediği sert tavır ortada! Sarkozy, iş başına gelir gelmez, "AB nüfusunun yüzde 5'ini aşan ülkeler için referandum yapılmalı!" diye yola çıktı. Hedef, Türkiye'nin AB yolculuğunu engellemekti!.. Bu tavır Fransa'da da tepki görüyor, tartışılıyor ama Türkiye, Fransa'nın bu yaklaşımından çok çok rahatsız!..
Sonuçta Türkiye, sıradan bir ülke değil ki? Bulunduğu Yakın Avrasya'nın liderliğine oynuyor! Özellikle iki komşusu, "Rusya ve İran" ile savunma sanayisi odaklı ortaklık yapıyor!
Irak'ta petrol ve doğalgaz konusunda aktif olmak için strateji geliştiriyor.
Son PKK operasyonunu birlikte yürüttüğü İran ile Nabucco projesinde de birlikte çalışıyor. Ancak İran'ın ABD ile yaşadığı gerilim tırmanıyor. Dünya İran'ı izliyor. Dev şirketler İran merkezli bazı projelerini iptal etmeye başladı. Geçen hafta Fransa orijinli Total, İran'da yatırım yapmaktan vazgeçtiğini açıkladı.
Ancak İran boş durmuyor!
Bir ay önce İran Milli Bankası, İngiltere'deki hesabını dondurdu. Aynı zamanda AB üyesi ülkelerin bankalarında bulunan 25 milyar dolarını çektiğini bildirdi.
Türkiye ise İran ile farklı bir yola çıktı.
Ortak banka kuruyor.
Böylesine karışık bir ortamda Türkiye, hem AB, hem de Akdeniz Birliği için kritik bir ülke oldu! Hafta sonu Akdeniz Birliği'nde ilk adım atıldı. Türkiye'ye "AB ile İran arasında arabulucu olur musun" teklifi geldi.
Türkiye konuyu değerlendiriyor.