kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Oktay Tabasaran Ceylan Pirinçcioğlu Ahmet Mete Saatçi Daniel Zimmer

Susuz İstanbul bu kez sudan 50 milyon Euro kazanacak

HACER GEMİCİ
Türkiye susuz günleri konuşurken, İstanbul 16-22 Mart 2009'da 5. Dünya Su Forumu'na evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Barajlarındaki su seviyesi son 10 yılın en düşük düzeyinde olan İstanbul, 'su turizmi' sayesinde kasasına 50 milyon Euro koyacak..
Türkiye bu yıl yine 'susuzluğu ve barajlarda azalan suyu' konuşurken, İstanbul 2009 Mart'ında sudan 50 milyon Euro kazanmaya hazırlanıyor. 16-22 Mart 2009'da 5. Dünya Su Forumu'na evsahipliği yapacak olan İstanbul'a bu çerçevede 8 bini katılımcı olmak üzere 20-25 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Dünya Su Forumu İstanbul 2009'un Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran, 'suyun yönünün' bu forumda konuşulacağını ifade ederken, "Üç yıl önce bu forum Meksika'da yapıldı. Son iki günü 420 ülkenin bakanı katılıp, kendi ülkelerinde nelep yapacaklarını konuşup, bunun taahütlerini verdiler. İstanbul'da yapılacak olan bu forum dünyanın en büyük su toplantısı olması açısından önemli" dedi.

SU KAYNAKLI GÖÇLER OLACAK
Dünya Su Konseyi Dünya Su Forumu Koordinatörü Daniel Zimmer, İstanbul Su Forumu'nun Genel Sektreter Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi, VIP Turizm CEO'su Ceylan Pirinçcioğlu ile birlikte gazetemizi ziyaret eden Tabasaran, forumun altı temadan oluşacağına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Küresel değişimler ve risk yönetimi, iklim değişikliğine uyum sağlamak konuşulacak. Karbondioksit gazını azaltsak bile önümüzdeki yıllarda su kaynaklı göçler olacaktır. Bunları nasıl yöneteceğimiz çok önemli. Yine bir yerde susuzluk olurken, başka bir yerde kuraklık olacak. Dünyada 2 milyar insanın yeterli suyu yok. 200 milyon insan sağlıksız, tehlikeli su içiyor. Yine her gün 2 milyon insan su yüzünden ölüyor. Herkes için herkese su başlığı altında hareket etmek gerek."