kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
George W. Bush

Bush 'istikrar' emretti Fed ve Hazine iki dev için muslukları açtı

Fannie Mae ve Freddie Mac'e ABD hükümeti destek çıktı. Fed ve Hazine, iki kuruma da hem nakit akışı sağlayacak, hem de gerekirse şirketlerin hisselerini bile satın alacak..
İflasın eşiğine gelen ABD'nin iki büyük konut finansman şirketini Beyaz Saray korumaya aldı. ABD Merkez Bankası ve ABD Hazinesi iki şirketi kurtarmak için adeta seferber oldu. ABD'de 6 trilyon dolarlık mortgage kredisi ile sektörün yarısını elinde bulunduran iki kuruluş için ABD Merkez Bankası kredi musluklarını açarken, Hazine de hem iki şirkete gerekli nakit akışını sağlayacak hem de şirket hisselerini satın alarak sermaye artırımına katkıda bulunacak. Yatırımcıları sakinleştiren bu gelişme sonrası dünya borsaları da 'mortgage' endişelerini bir kenara bırakırken, piyasalar ise haftaya moralle başladı.

'SİSTEM İÇİN ÖNEMLİLER'
ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ABD Merkez Bankası'nın bu kurtarma planında olağanüstü yetkilerle donatılması gerektiğine dikkat çekti. Paulson, iki şirketin kredi imkanlarını genişletmek ve gerekli olması durumunda bu şirketlere öz sermaye yatırımı için Kongre'den hızlı yetki kararı beklediklerini söyledi. Hazine, iki şirketin 2.2 trilyon dolarlık kredi limitini geçici olarak artıracak ve gerekli olursa, daha önce hiç yapmamasına rağmen, bu iki şirketten hisse satın alacak. Paulson, "Fannie Mae ve Freddie Mac, bizim konut sektöründe merkezi rol oynuyor ve mevcut konumlarını korumaya devam etmeliler. Onların güçlerini devam ettirmesi mali sistemimizde istikrarın ve güvenin sürmesi için önemli. Şu anda konut piyasasında düzeltme için çalışmamız nedeniyle bu şirketlerin konut piyasasına desteği özellikle önemli'' dedi. ABD Başkanı George Bush'un, Paulson'a planın onaylanması için "Kongre ile derhal çalışması'' talimatı verdiği ifade edildi. Gelişmelerin ardından iki şirketin de hisseleri vadeli işlemlerde yüzde 32 değer kazandı. Bu arada ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke de dün katıldığı bir mortgage forumunda mortgage kredisi veren kuruluşlar ile müşteriler arasında düzenlenecek yeni kurallarla ilgili olarak, "Yeni düzenlemeler tüm mortgage sağlayıcısı şirketler için geçerli olacak" dedi.