kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

InBev, ABD'li ikonu alıp birada dünya liderliğine yerleşti

EKONOMİ
ABD'nin bira ikonu Budweiser'ı üreten Anheuser- Busch, Belçikalı InBev tarafından 52 milyar dolara alındı. InBev'in dünya pazar payı yüzde 21'i geçti..
Belçikalı bira üreticisi InBev, ABD'li rakibi Anheuser- Busch'u 52 milyar dolara satın aldı. Böylece, InBev dünyanın en büyük bira üreticisi unvanına sahip oldu. ABD'lilerin ikon markası Budweiser'ı bünyesinde bulundurduğu için satışına Cumhuriyetçi senatörlerin karşı çıktığı Anheuser- Busch'in satılması dünyada alkollü içeceklerdeki en büyük çaplı satın alma oldu. İki şirket tarafından yapılan açıklamada, Stella Artois ve Beck's biralarının üreticisi InBev, Budweiser birasının üreticisi Anheuser-Busch'a hisse başına 70 dolar ödemeyi kabul etti.

36.4 MİLYAR $'LIK SATIŞ
InBev'in üst yöneticisi Carlos Brito, bundan böyle Anheuser-Busch InBev adını alacak yeni şirketin de üst yöneticiliğini yapacak ve Anheuser-Busch, yeni şirketin yönetim kurulunda iki sandalyeye sahip olacak. Birleşik şirketin yıllık net satışları yaklaşık 36.4 milyar dolar olacak ve bu şirket dünyada bira üretiminin yaklaşık dörtte birini yapacak. Brito, yaptığı açıklamada, "Anheuser-Busch ve InBev birlikte, herbirinin yapabileceğinden daha fazlasını başaracak. Bu birleşme, dünya çapında rakipsiz marka portföyü ve dağıtım şebekesi ve bütün dünyada büyüme potansiyeli ile güçlü, daha fazla rekabetçi küresel bir şirket yaratacak" diye konuştu.

ABD MERKEZİ KALACAK
Bu satın almanın, her iki şirketin hissedarları ve ABD ile AB'de tekelleşmeyi önleyici kurumlarca onaylanması gerekiyor. ABD'li politikacıların tepkisini önlemek için, merkezi Belçika'nın Leuven kentinde bulunan InBev, Anheuser- Busch'un yönetim merkezinin St. Louis'de kalacağını ve buranın Kuzey Amerika'daki operasyonlardan sorumlu olacağını açıkladı ve "Burası, şirketin amiral gemisi Budweiser markasının küresel evi olarak kalacak" değerlendirmesinde bulundu. Anheuser-Busch, ABD piyasasının yüzde 48'den fazlasını kontrol ediyor. Satın almayla yılda 1.5 milyar dolarlık tasarruf elde edileceği, ancak işten çıkarmaların minimumda tutulacağı belirtildi.