kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye, petrol taşının üzerinde oturuyor!

SEÇKİN ÜREY
Türkiye'de yok denilse de aslında bilinmeyen bir petrol zenginliğine sahip, hem de Bolu'da... Kayalardaki petrol rezervi Türkiye'nin en az 8 yıllık tüketimine denk..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye, petrol taşının üzerinde oturuyor!
Petrolün varil fiyatının 147 dolara ulaşması, bilim çevrelerince Türkiye'de varlığı uzun yıllardır bilinen 5.8 milyar ton rezerve sahip petrol taşlarını gündeme getirdi. ABD Jeolojik Araştırmalar Servisi'nin (USGS) hesaplamalarına göre, Türkiye petrol taşı rezervinden 284 milyon tonluk petrol üretebilecek kapasitesi var. Rezervin 115 milyon tonu Bolu Göynük'te... Yıllık petrol tüketiminin 33 milyon ton olduğundan yola çıkarak Türkiye 8 yıllık tüketiminin tamamını petrol taşından karşılayacak bir potansiyel barındırıyor. Petrol taşlarından petrol üretimi için 1993'te temel fizibilite çalışması yapıldı. O dönem, günde 50 bin varil petrol üretecek bir tesiste petrolün varilinin 31 ile 43 dolar aralığında mal edileceği öngörüldü. Ancak o tarihte petrol fiyatları 30 doların altında olduğu ve üretim ekonomik bulunmadığı için araştırmalara devam edilmedi. Fiyatların 147 dolara kadar çıkması bu seçeneği tekrar gündeme getiriyor. Petrol taşları, Kanada'nın petrol üretiminin yüzde 40'ını karşılayan petrol kumlarıyla benzer özellik taşıyor. Petrol üretimindeki gibi kuyudan sıvı halde petrol çıkarmak yerine madenlerde olduğu gibi taşlar hafriyatla çıkartılıyor. Ardından bir tesiste özel işlemden geçirilerek damıtılıyor ve petrol elde ediliyor. Petrol taşı ve kumundan elde edilen petrol, kuyu petrolü gibi doğrudan işlenmeye gönderilemiyor. Çeşitli kimyasallarla harmanlanıp, sanayinin tüketimine sunuluyor.

GÖYNÜK EN ŞANSLISI
Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA), 1960' yıllarda Türkiye'de petrol kayalarıyla ilgili rezerv tespitine yönelik ayrıntılı çalışmalar yaptı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) akademisyenlerin de son 5 yıllık dönemde petrol kayalarının verimi ve ekonomik olarak işlenebilmesi üzerine araştırmaları ve tebliğleri bulunuyor. Petrol kayaları, Türkiye'nin linyitten sonraki en büyük fosil yakıt rezervini oluşturuyor. 5.8 milyar ton olarak tahmin edilen rezervlerin yaklaşık 2 milyar varile denk düşen 284 milyon ton petrol barındırdığı hesaplanıyor. Bu 33 milyon ton olan Türkiye'nin petrol tüketiminin neredeyse 8 yıllık kullanımına eşit. Türkiye'nin petrol taşı rezervleri sekiz bölgede toplanmış durumda. Ancak rezervin tamamının artan petrol fiyatlarına rağmen değerlendirilmesi mümkün görülmüyor. Akademisyenler de bilimsel araştırmalarında özellikle Bolu-Göynük ile Kütahya-Seyitömer'in üzerinde duruyor. Uluslararası standartlara göre yapılan değerlendirmelerde Göynük yüksek derecede ekonomik bulunurken Seyitömer ekonomik olmayan bir kaynak olarak görülüyor.
Haberin fotoğrafları