kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yargıtay, 'Banka kredi kartında ücret alamaz' dedi

ANKA
Yargıtay, bankaların müzakere etmeden müşterilerinden kredi kartı ücreti talep ettiğini belirterek, davacı H.A.'dan alınan 30 YTL'yi haksız buldu. Karar emsal oluşturuyor..
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, bankaların müşterilerinden aldığı 'kart ücreti'ne ilişkin emsal bir karara imza attı. Karara göre, bankalar, müşterilerinden kredi kartı ücreti talep edemeyecek. Tüketici Hakem heyetinin verdiği, 'kredi kart ücreti'nin alınmamasına ilişkin kararın iptalini görüşen Yargıtay, davacı bankayı haksız buldu. Bankadan aldığı kredi kartının yıllık ücreti olan 30 YTL'nin tüketici haklarına aykırı olduğu iddiasıyla Zonguldak Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuran H.A. tüm kredi kartı kullananları ilgilendiren emsal bir kararın çıkmasını sağladı. H.A'nın başvurusunu değerlendiren Tüketici Hakem Heyeti, kredi kartı ücretinin iptaline karar verdi. Banka kararın iptali için Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, bankanın müşterisine imzalattığı sözleşmede kart ücretinin belirtildiği gerekçesiyle kararı iptaline etti.

MÜZAKERE EDİLMİYOR
Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay, bankaların hazırladığı sözleşmelerin "tüketici aleyhine' olduğuna dikkat çekerek bu sözleşmelerin 12 punto siyah koyu harflerle düzenlenmediğini kaydetti. Kararda şöyle denildi: "Taraflar arasındaki sözleşmenin sözleşme incelendiğinde; sözleşmenin davacı bankaca matbu, standart olarak hazırlanıp boş olan kısımların rakam, isim ve adresler yazılarak doldurulduğu, sözleşmenin 12 punto koyu siyah harflerle düzenlenmediği görülmekte. Davacı, tüketici aleyhine olan ve tüketiciyi kart kullanımı ücreti adı altında külfete sokan sözleşme hükmünün tüketici ile ayrıca müzakere edilerek kararlaştırıldığını iddia ve ispat edemedi. Böyle olunca sözleşmedeki kart üyelik ücreti alınacağına dair hükmün açıklanan yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğu kabul edilmeli. Dolayısıyla bankanın bu sözleşme hükmüne dayalı olarak davalıdan ücret istemesi olanaklı değil."