kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Star Alliance'ın 21. üyesi olan ve filosunda 50 uçak bulunan Mısır Havayolları'nın CEO'su Kaptan Tawfik Assy, THY'nin izinden gittiklerini söyledi.

Yakıt fiyatı zorlayınca THY, sudan bile tasarrufa başladı

Fatih YILMAZ KAHİRE
THY Genel Müdürü Kotil, akaryakıt fiyatlarının 150 dolara yaklaştığı ortamda sudan bile tasarruf ettiklerini belirterek "IATA ile birlikte yapılan çalışmayla 100 milyon dolar tasarruf hedefliyoruz" dedi..
Petrol fiyatlarının getirdiği aşırı yakıt yükünü azaltmaya çalışan THY, sudan bile tasarruf etmeye başladı. THY, yeni tasarruf tedbirlerine göre uçaktaki su tanklarını tam doldurmazken seferlerde rüzgar faktörünü göz önüne alıyor, uçak körükte beklerken havalandırma için motoru çalıştırmak yerine, bu işi yer hizmetleriyle hallediyor. Giderleri azaltma konusunda Uluslararası Havayolu Birliği'nin (IATA) Green Team (Yeşil Takım) ekibiyle birlikte çalışan THY, alınan tedbirler sayesinde yılda 100 milyon dolar tasarruf hedefliyor. Aldıkları tedbirlerin faydasını görmeye başladıklarını belirten Temel Kotil, sadece uçağa az su yükleyerek yılda 500 bin dolar tasarruf beklediklerini söyledi. "Her türlü gider kalemini hesaplıyoruz" diyen Kotil, yer hizmetleri için yılda 200 milyon dolar ödediklerini bunun içinde çok yoğun sefer yaptıkları havalimanlarıyla sıkı pazarlıklar yaparak bu rakamı daha da aşağıya çekmeye çalıştıklarını açıkladı.

MALİ DURUMUMUZ İYİ
Mısır Havayolları'nın dünyanın en büyük havayolu birliği Star Alliance'a 21. üye olması nedeniyle Kahire'deki imza törenine katılan Kotil, gazetecilerin sorularını yanıtladı. THY Genel Müdürü Kotil, varili 150 dolarlara yaklaşan petrol fiyatları yüzünden havayollarının zor günler yaşadığını, kendilerinin ise krizden korkmadığını belirterek, "Mali durumumuz çok iyi. Krizi fırsat olarak görüyoruz hem yolcu hem de filoda büyüyoruz" dedi. Kotil, yakıt fiyatları yüzünden başta Amerika olmak üzere dünyada çok sayıda havayolunun kapandığını, bu durumun da bir dizi tasarruf tedbirini zorunlu kıldığına dikkat çekti. THY'nin kriz karşısındaki stratejini anlatan Kotil şunları söyledi: "Yakıt bizim giderlerimizin yüzde 33'ünü oluşturuyor. Yakıt fiyatlarındaki artış elbette bizi de olumsuz etkiliyor. Ancak rekabetin zorlaştığı ortamda tedbirini alan havayolları diğerlerinin önüne geçer. THY gider azaltmada başarılı oldu. Uçaklarımızı bu yıl yüzde 12 daha fazla uçuruyoruz. Filo yüzde 21 büyüdü. Bütün bunlar üst üste koyduğunuzda kriz bizim için problem olmuyor."

OFİSLER KAPANACAK
THY'nin biletlerinin yüzde 85'inin acenteler aracılığı ile satıldığını ifade eden Kotil, satışın sadece yüzde 10'nun yapıldığı satış ofislerini kapatacaklarını kaydetti. Tasaruf ederken verimlilik ve kaliteden asla ödün vermeyeceklerinin altını çizen Kotil, bu nedenle ikramdan tasarruf etmeyeceklerini dile getirdi.
Haberin fotoğrafları