kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Altyapı ortaklığı ile Hazine garanti yükünden kurtulacak'

İLİŞKİLİ HABERLER
'Altyapı ortaklığı ile Hazine garanti yükünden kurtulacak'
* 3 MİLYAR DOLARLIK GYO: Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) modeli 10 yıldır başarıyla uygulanıyor. İlk defa 1997'de halka arz edilen GYO'larının bugünkü portföy değerleri 3 milyar doları aştı. Altyapı yatırım ortaklıkları ile bütçe üzerinde yaratılan yükün azaltılması, piyasalara uzun vadede kaynak aktarımı sağlaması, tarım, sulama, enerji, kentsel dönüşüm gibi altyapı yatırımlarında çeşitliliğin artması hedefleniyor.

* ALTYAPI ORTAKLIĞI GELİYOR: SPK kamu altyapı yatırımları üzerinde bir yıldır çalışıyor. Yatırım ortaklığı şeklinde faaliyet gösterecek yeni bir şirket modeli öngörülmüştür. Hazine garantisi gibi kamu finansmanını zora sokacak bir güvence gerekmeyecek.

* VARLIK FİNANSMAN FONLARI: Varlık Finansmanı Fonu'nun, banka, finansal kiralama ve finansman şirketleri, ipotek finansmanı kuruluşları ve aracı kurumlar tarafından kurulması ve 3 kişiden oluşan bir fon kurulunca idare edilmesi öngörülüyor. Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK) nitelikli yatırımcılara tahsisli olarak satılabilecek. Ayrıca, yatırımcılara halka arz da edilebilecek.