kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Turan Erol

'Borçlanma araçları esnetilecek tek çatı altında toplanacak'

Hazal ATEŞ ANKARA
SPK Başkanı Turan Erol, özel sektörün finansman olanaklarının çeşitlendirileceğini ve borçlanma araçlarının tek çatı altında toplanacağını söyledi..
İstanbul'un finans merkezi olmasını da içine alan 'Sermaye Piyasası Strateji Belgesi' üzerindeki çalışmalar son hızla devam ederken, SPK Başkanı Turan Erol, piyasaları canlandıracak yeni projeleri SABAH'a anlattı. Erol, özel sektörün finansman olanaklarının çeşitlendirileceğini ve borçlanma araçlarının da tek çatı altında toplanacağını açıkladı. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Erol, şu mesajları verdi:

* KOBİ'LER KURUMSALLAŞACAK: KOBİ piyasasının İMKB bünyesine alınması alternatifi üzerinde çalışmalar yoğunlaştı. Borsa'nın imkanlarından faydalanarak en geç 2009'da KOBİ piyasasının açılmasını hedefliyoruz. Küçük işletmelerin piyasaya çekilmesi için eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin yürütülmesini planlıyoruz.

* ÖZEL SEKTÖRE BORÇLANMA DESTEĞİ: Devletin azalan borçlanma ihtiyacı ve ekonomik istikrar ile düşen reel faiz oranları özel sektör borçlanma araçlarının ihracı önündeki önemli bir engelin ortadan kalkmak üzere olduğunu gösteriyor. Özel sektör borçlanma araçlarının ihracında ciddi bir artış olacağı düşünülüyor, uzun bir aradan sonra 2006-2008'de 500 milyon YTL nominal değerli finansman bonoları ve tahvillerin ihraç edilmek üzere kurul kaydına alınması bu beklentimizi doğrular nitelikte.

* KONUT FİNANSMANI CANLANACAK: Mart ayında yürürlüğe giren "Konut Finansmanına İlişkin Kanun" değişikliğinin birinci ayağında konut kredilerine yönelik çeşitli düzenlemeler getirildi. Konut kredilerini sermaye piyasası yolu ile finanse edilebilmesi, böylece kredi vadelerinin uzaması ve faizlerin düşmesi amaçlandı. İpotek finansmanı kuruluşları, gerekli fonları, menkul kıymet çıkararak sermaye piyasasında sağlamakta.