kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
CAHİT YAVUZ

Zavallı Federer!

Başlık Sevgili Hıncal Uluç'u tatmin eder mi bilemiyorum! Ama onun günümüz tenisinin nasıl oynandığıyla ilgili farkındalığından ciddi şüphelerim var. Tıpkı FedererNadal finalinin yayını için "Birkaç tenissever saatlerce ekran başında" cümlesi gibi. Geçen sene 100 bin raket satılmış Hıncal Abi. 2002 yılında bu sayı 45 bin idi. Levantenlerin ve o kafadakilerin tenisi, kendi sosyal statülerine alet etmek için yüksek duvarların ardına taşıdıkları yıllarda kaldı o 3-5 kişi. 2005'te 10 yaş turnuvasına ebeveynleriyle gelen çocuk sayısı 65-85 arası iken, geçen yıl bu sayı 1.184'e çıktı. Ülkede 128 bin lisanslı futbolcu, ama 500 bine yakın veteran tenisçi var. Eleştirinize saygılıyız. Ama siz de lütfen bu kitleyi küçümsemeyin.
Maçın kalitesine gelince. Federer Wimbledon'daki ilk şampiyonluğunu 2003'te kazanırken kimse Borg'un 5 yıllık rekorunu egale edeceğini düşünememişti. 7 kez şampiyon olan Pete Sampras'ı geçen hafta hatırlayan kaç kişi vardı? 1985'te 17 yaşındaki Becker'in Wimbledon şampiyonu olduğu anı hatırlayan var mı? Mc Enroe 1 numaralı, Lendl 2 numaralı seribaşıydı. O turnuvada Becker, vuruş anında raket başının gökyüzüne açıldığı devri daha 17 yaşında kapatmıştı.

FİNALDE BİR BAŞKA OYNADI
Bugün raket başı vuruş anında kalçadan kapanıyor. Becker ise raket başını gökyüzünden sadece omuz başına indirmişti. Neden? Çünkü o devirde toplar oyun içi rallilerde file üzerinden saatte 35-40 kilometrelik süratlerle sorti yapıyordu. Becker bunu 55-60'lara çıkarıp, topa karnındaki güçle derinlik kazandırınca efsaneleri kolayca deviriverdi. Bugün o efsanelere karşı Federer, arkası dönük olarak sadece topun sesini duyduktan sonra yüzünü dönmek şartıyla oynar ve rahat yener. Çünkü vurduğu topun hızı saatte 120 kilometre civarında. Bir kaç ay önce Sampras'la yaptığı gösteri maçında Federer'in vuruşlarını kaç vites düşürdüğünü gördük. Evet; Barış Kuyucu ve ben abartmış olabiliriz. Peki Federer için televizyon yorumlarında defalarca 'Uzaylı' diyen Mc Enroe ne yapıyor? Tüm bunlara rağmen Nadal önünde Federer'in zavallılığını gördüm. Altıncı şampiyonluk için korta çıkmış. Rekorları yıkma baskısı altında yüzünde çıbanlar çıkmış ama bir koçu yok. Nadal kenardaki amcasına maç boyunca bakıp inanç tazelerken, o kenarda ellerini başının arasına almış, korkudan korta bakamayan sevgilisi ve antrenörü Mirka Vavrinecle göz göze raket salladı. Vah zavallı Federer vah!