kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

Günde 3 kereden fazla tuvalete gitmeyin, maaşınızdan kesilir!

Şaka değil, bu hizmeti personel kontrol sistemleri pazarlayan bir şirket veriyor. Sistem şöyle tanıtılıyor: 100 personel çalıştıran bir işletme, her personel tuvalete gitmek için günde 20 dakika ekstra ortadan kaybolduğunda, 2 bin 199 YTL zarar ediyor.
İnternet sitelerinden birinin üzerinde hareket eden ilanın üzerine, "Bakalım neymiş bu" diye tıkladım; Perkotek Personel Devam Kontrol Teknolojileri şirketinin reklamıParmak izli personel devam kontrol sistemleri, gözle tanıma, yüz tanıma vs gibi hizmetler veren şirket, diğer ürünlerini de tanıtıyordu. Teknoloji gelişti, parmak tanıma, retina tanıma sistemlerine yabancı değiliz neyseki. Ama Perkotek'in şirketlere verimlilik artırmak için yaptığı öneri, doğrusu şaşırtıcıydı.
Ürünlerin listelendiği bölümdeki Tuvalet Takip Sistemi, Kartlı ve Parmak İzli WC Sınırlandırma Sistemi, çok inovatifti. Perkotek özetle diyor ki, "İş yerlerinde patronların hedeflerinden biri de personelin mesai saatleri içinde maksimum performansla çalıştırılması ve azami verim sağlanmasıdır. Peki içeride bulunduğu zaman ve özellikle tuvalette kaybettiği vakit! "
Tanıtım yazısı "Hayır gülmeyin, biz üçün beşin hesabını yapmıyoruz da demeyin. Biz yapıyoruz" diye devam ediyor ve herkes için faydalı bir hesapla olay sayılara dökülüyor. İşyerinde 100 personel var, her personel günde 20 dakika ekstra olarak tuvalette vakit harcıyor diyelim. Bu, günde 2 bin dakika kayıp anlamına gelir, 22 iş günü ile çarpma ve personelin saat ücretinin 3 YTL olduğundan hareketle, aylık 2.199 YTL zarardasınız demektir." Tanıtım yazısındaki söyleniş şekliyle, bu tutar, "İşçilerin hakları olmadan işverenden aldığı zamandır."
Yazının sonunda, tuvalet kontrol sisteminin çok talep görmesi sayesinde ucuzladığı ve sistemin kendisini yaklaşık 1-2 ayda amorti ettiği duyuruluyor. Biraz daha bilgi almak için tam üç gün boyunca şirket yetkilisini aradık, ancak sekreterinden "İlgilenseydi size geri dönerdi" karşılığını aldık. Bu nedenle sistemin kuruluş maliyetini öğrenemedik!
Takip sistemi çalışacak maaştan kesinti yapılacak

- Tuvaletin girişine ve çıkışına kart okuyucu ya da parmak izi terminalinin montajı yapılır.
- Kapıya elektronik kilit takılır.
- Çalışan kişilere Proximity kart verilir yahut sistemin parmak izlisini almışsanız personelin parmakları sisteme tanıtılır. Kart okuyucu cihazlar bilgisayara kablo ile bağlanır ve bilgisayara tuvalet sınırlandırma yazılımı yüklenir.
- Müşterinin istemiş olduğu toleranslara göre parametreler girilir. Örneğin ilgili personel mesai saatleri içerisinde bir günde maksimum 3 kez girebilir ve içeride 5 dakikadan fazla kalamaz şeklinde parametreler girilirse ilgili kişi dördüncü kez tuvalete girmek istediği zaman okuyucu kapıyı açmayacaktır. Program personelin toleransları aşan yani kaytardıkları zamanı toplar isterseniz günlük isterseniz aylık olarak raporlar. Perkotek Personel Devam Kontrol Sistemimiz kullanılıyorsa bu kesintiler WC Kesintisi adlı bordro alanında gözükür ve maaşından otomatik olarak düşer.