kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rüzgârla 330 bin kişiyi aydınlatacak

HACER GEMİCİ
Yuntdağı'nda kurduğu 42.5 mw'lık rüzgâr santrali ile 330 bin kişinin bir yıllık elektriğini üretecek olan Dost Enerji, bu santralle yılda 113 bin ton karbon salınımını da engelleyecek. Şirket kontratlarını tonu 10 dolardan Alman TUI'ye sattı bile..
Turkcell'in yaratıcılarından Murat Vargı ile eski yöneticileri Muzaffer Akpınar ve Ruhi Doğusoy tarafından kurulan Dost Enerji'nin 'rüzgârı' esmeye başladı. Bergama Yuntdağı'nda 52 milyon Euro'ya mal olan 42.5 mw'lık santral bugün itibarıyle Türkiye'nin en büyük rüzgâr santrali. Enerji Bakanı Hilmi Güler ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş'ın katıldığı bir törenle dün resmi açılışı yapılan Dost Enerji'nin ilk rüzgâr santrali 'üretime geçer geçmez meyvesini de yemeye' başladı. Yılda yaklaşık 330 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olan santral yine senede 113 bin ton karbon salınımını engelleyeceği için 'gönüllü emisyon düşürme sertifikası' da aldı. Santralini altın sertfika ile akredite eden Dost Enerji VER (Gönüllü Emisyon Düşürme) sertifikasını tonu 10 dolardan dünyaca ünlü Alman tur operatörü TUİ'ye sattı.

TÜRBİNLERİ ÖNCEDEN ALDIK
Bergama'daki açılış töreninden önce İstanbul'da da gazeteciler ile biraraya gelen Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar, dünyada rüzgâr santrallerine olan talebin arttığına işaret ederek, Bergama Santrali'nin 113 bin ton karbon salınımını engelleyerek 30 bin otomobilin çevreye verdiği zararı karşıladığına da dikkat çekti. Gerekli sertifikaları aldıklarını ve 2011'e kadar karbon salınımı için gerekli kontratları yaptıklarını dile getiren Akpınar, Murat Vargı'yı yatırıma nasıl ikna ettiklerini ise şöyle anlattı: "Dost Enerji'nin yüzde 51 hissesi MV Holding'in yani Murat Vargı'nın. Turkcell'deki görevimi bıraktıktan sonra Murat Vargı'yı bu işe ikna etmek 45 dakika sürdü. Bergama'da lisansı olan Alman İnnores'i satın almadan önce biz türbinlerin siparişini vermiştik bile." İnnores'in yanı sıra Kores tarafından kurulumu devam eden 15 mw'lık Çeşme Kocadağ rüzgâr santralini de 2009'un ilk çeyreğinde faaliyete geçireceklerini kaydeden Akpınar, 1 Kasım günü EPDK tarafından kabul edilen 78 bin megavatlık başvuru içinde kendilerinin de 6 projeleri olduğunu söyledi.

ÇOK TÜRK İŞİ OLDU!
Dünyada rüzgâr santrallerinin kurulu gücünün 100 bin mw düzeyinde olduğunu anımsatan Akpınar, Türkiye'nin elektrik üretiminde toplam kurulu gücü 40 bin mw iken rüzgâr için gelen 78 bin mw'lık başvuru için ise, "Çok bize göre, çok Türk işi" yorumunu yaptı. Akpınar, koordinatları yanlış giren yatırımcıların Azerbeycan, Suriye gibi yerlere bile başvuru yaptığını anımsatarak, "Bu başvurular nasıl ayıklanacak, nasıl lisansa dönecek diye bir kaygı oluştu. Gri bir ortam söz konusu. Bizim de iki projemiz üzerinde başka başvurular var" dedi.