kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Papa'ya giderken Dışişleri Bakanlığı'na danıştı

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Cemaatten bahsederken "hareket" sözcüğünü kullanıyorsunuz. Cemaati böyle mi tanımlıyorsunuz? Cemaate, Türkiye'nin sivil topulumu diyorum. Sivil toplum cemaatler üzerinden yükselecektir. Sivil toplum sipariş üzerinden olmaz. Dışardan da ithal edilemez. Devlet veya aydınlar çıkıp Sivil topum kuracağız" derse olabilir ama marjinal kalır. Çevreciler, feministler, barış gönüllüleri gibi. Devletin yarattığı sivil toplum örgütlerinden ise ADD, ÇYDD var. Bunlar sivil devlet kuruluşudur. STK değil SDK. Sadakatleri de devletedir. Asıl olan bu toplumun kendi iç dinamiğinden çıkardığı sivil toplum kuruluşlarıdır. Cemaatlerdir.

* Gülen'i nasıl tanımlıyorsunuz? Sivil ıslahatçı.

*Sivil hareketlerde seçim sistemi vardır. Oysa cemaatte bu yok... Seçim şart değil. Sivil hareketin belli kriterleri vardır. Gönüllülük mevcuttur. Seversin katılırsın. İkincisi hükümet dışıdır. Bu cemaatin devlete karşı olduğu anlamına gelmiyor. Ne devletin uzantısıdır ne de devlete karşıdır. Hocaefendi'nin kritik noktaları da devlete sorduğunu zannediyorum. Mesela Papa'yla görüşmeye gittiğinde Dışişleri Bakanlığı ve devletin üst düzey yöneticileriyle görüştü, onlar da "Git" dedi. Devlete rağmen bir şey yapmıyor.

* Devlette örgütlendiği iddiaları var. Örneğin polis teşkilatı... Herkes devletle iyi ilişki kurmak ister. Çünkü herkesin işi düşüyor devlete. Ama devleti ele geçirmek başka bir şey. Ya devlet nasıl ele geçirilebilir ki? Bu patolojik bir şey. Bir grup diyor ki "Eğer memur CHP'liyse normal devlet memurudur. Ama CHP'li değilse devleti ele geçiriyor demektir." Bürokrasi kontrollerindeyse güçlü devlet, değilse ele geçirilmiş devlet. Bu ülkenin vatandaşıysa, diplomasi yetiyorsa o devlet memurudur. Bu memurların birilerini sevmesi, sempatizanı olması da normal.