kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk polisi hak aramak için AİHM'ye gidecek

Bülent AYDEMİR ANKARA
Polis, yıllarca işkence iddialarıyla şikâyet edildiği AİHM'de bu kez kendisi hak arayacak. Emniyet müdürü olma hakkı elinden alınan 750 polis memuru konuyu AİHM'ye taşıyacak..
Yıllarca işkence iddialarıyla vatandaşların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikâyet ettiği polis, bu kez kendi hakkını aramak için mahkemeye gidiyor. 750 polis, kazanılmış hakları verilmediği gerekçesiyle AİHM'ye gitmeye hazırlanıyor. 750 polis memuru, 2001'de kendilerine emniyet müdürü olma yolunu açan sınavı kazanmalarının ardından bu hakkın ellerinden alınmasını yargıya taşıdı. Danıştay'dan olumsuz sonuç alan polisler, yaptıkları itiraz da işe yaramazsa konuyu AİHM'ye taşıyacak.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ
Üniversite mezunu 750 polis memuru, 2001 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açtığı komiser yardımcılığı sınavını kazanarak, "A grubu emniyet amiri" kursuna başladı. Kurs devam ederken çıkan bir kanunla bu sınavı kazananların ancak başkomiserliğe kadar yükselmesine imkan tanıyan, "B grubu emniyet amiri" statüsü verildi. Sınavı kazanan ve kursa alan 450 amir adayı, idare mahkemelerinde yasanın yürürlükten kaldırılması için davalar açtı. Dava dilekçelerinde, "Kurs devam ederken, kanun maddesinin değişmesi ve kanunların geriye yürümeyeceği" tezi savunuldu. Konya 1'inci İdare Mahkemesi ve Ordu İdare Mahkemesi, polisleri haklı bularak kanun maddesini Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Anayasa Mahkemesi, 3201 sayılı Kanun'da yapılan değişikliği iptal etti ve polis memurlarına tekrar emniyet müdürlüğü yolunu açtı. Nisan 2008'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar, dava açmayan 300 polis için de örnek teşkil etti. Ancak kötü haber Danıştay 12'nci Daire'den geldi. Daire, "Yüksek Mahkeme gerekçeli kararında polislerin B grubundan A grubu polis amirliğine geçişleri için bir gerekçe göstermemiştir" dedi. Karar düzeltme için Danıştay'a başvuracak polisler, sonuç alamazsa konuyu AİHM'ye götürmeye hazırlanıyor.