kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Demirel cemaatleri hep kandırdı

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Gülen'in dönüşü üzerine "Humeyni gibi gelebilir, Türkiye İran'a mı benziyor" diye spekülasyonlar yapıldı. Humeyni ile bir karşılaştırma yapılmasını kesinlikle istemiyor..
* Cemaatin AKP'yle ilişkileri nasıl? Cemaat eskiden bir partiyle dolaylı ilişki kurduğunda o partide kendilerini güvende hissediyorlardı. Nur cemaatleri Adalet Partisi'yle böyle bir ilişki içindeydi. 28 Şubat'tan sonra ise bu durumun istismar edilmelerine neden olduğunu gördüler. Mesela Demirel, "Size bu kadar milletvekili vereceğim" diyordu. Liste açıklanınca hiç milletvekili yoktu. Nedeni sorulunca da "Ben varım, ben sizdenim" diyordu. Demirel, hayatı boyunca Nur cemaatlerini böyle kandırdı. Sonra da 28 Şubat'ın mimarlarından oldu. Bu açıdan 28 Şubat çok öğretici oldu. Bir partiye destek vermek yanlıştır, partilerden bağımsız hareket etmek gerekiyor. Yapılması gereken Türkiye'nin demokratikleşmesi ve sivilleşmesidir. "Daha çok demokrasi, daha çok AB uyum süreci daha çok insan hakları" diyoruz. Bundan dolayı biliyorum ki AK Parti kapatılırsa kimse arkasından ağlamayacaktır. Çünkü önemli olan siyasal sistemimizin demokratikleşmesidir.

* Gülen, yaşayan en büyük entelektüel seçildi... O listenin ilk 10 sırasını İslam dünyasından isimler aldı. Batı'da entelektüel hayat sona ermiştir. Entelektüel ve kültürel bakımdan dünyanın ağırlık noktası İslam dünyasına doğru kayıyor. Çünkü İslam dünyasında derin bir kriz var. Entelektüeller derin bir krizin içinden çıkar. Refah toplumunda entelektüel olmaz. Fethullah Hoca'nın düşüncesinin arkasında İslam'ın varlık görüşü var. Hocaefendi, hem Batı'yı iyi biliyor hem de İslami bilimlerini. Bu onu entelektüel yapıyor. Yüksek donanıma sahip, bilgi birikimi çok iyi. Ama cemaat entelektüel yetiştiremiyor, cemaatte entelektüel yok. Kalın bir aydın tabakası var.

* Ama internette tıklanma sonuçlarına göre seçilmedi mi? Bunun mutlaka payı vardır ama sadece bu değil. Dünyanın çeşitli dillerini çevrilmiş kitapları var, şu anda hakkında yüzlerce araştırma yapılıyor. Sadece "Hocaefendi'yle konuşmak istiyorum" diyerek yurtdışından bana gelen 53 randevu talebi var.