kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Yürüyüşe katılanlar

Başlık ve haberlerde kullanılan sıfat ve kavramlar okurların duyarlılığına çarpabilir. Geçenlerde düzenlenen darbe karşıtı yürüyüşle ilgili haberde böyle oldu. Başlığın ifade biçimi ve haberdeki bir sıfat eleştirilerin odağıydı.
Haber, 21 Haziran tarihli gazeteden.
Türbanlı, Eşcinsel, ve Solcu Darbeye Karşı Yan Yana başlığı altında şu satırlar yer alıyor:
"Sivil toplum kuruluşları, "Darbeye Karşı 70 Milyon Adım" adıyla bugün İstanbul Taksim'de bir yürüyüş düzenleyecek. Aralarında Mazlum-Der, Genç Siviller ve Siyasal Ufuk Hareketi gibi muhafazakâr kuruluşlar ile Küresel Eylem Grubu, Sosyalist Parti Girişimi ve eşcinseller ve travestilerin derneği olan LAMBDA'nın bulunduğu STK'lar aynı yürüyüşte buluşarak darbeye karşı ortak seslerini yükseltecek. Yürüyüşün Troçkist, türbanlı ve eşcinsel katlımcıları beyaz kıyafetler giyecek."
Erdağ Aksel, o gün eşiyle beraber yürüyüşe gitmek üzere hazırlanırken, habere göz atmış ve irkilmiş. "Haberin dilindeki kinaye ve imaları görmemek mümkün değil" diyor Aksel .
"Böyle bir ima olmadığını iddia etmek zekâmıza hakaret olur. Tabii ki ben darbe karşıtı eşcinseller türbanlılar ve Troçkistler ile yürümekten gocunacak filan değilim. Ama belli ki bu metni yazan kişi birilerini gocundurma çabasına girmiş. Tabii ki adımın darbe yanlısı heteroseksüeller, tayyörlü sahte sarışınlar ve embedded gazetecilerle anılması beni çok daha fazla üzer, gocundurur."
Yıldıray Oğur da tepki gösterenlerden. Şöyle yazmış:
"1 Mart öncesi savaş karşıtı hareketi küçük görmek için yapılan Türbanlımankensolcu ittifakı haberlerine benzeyen haberde Genç Siviller ve Siyasal Ufuk Hareketi muhafazakâr bir grup olarak gösterilmiş. Genç Siviller ve Siyasal Ufuk Hareketi kendini demokrat olarak nitelendiriyor ve siyasi yelpazede solda olduğunu düşünüyor. Siz Fettullahçı ve Dinci basınsanız biz de muhafazakârız. Yani siz hakkınızda yazılıp çizilen bu tarz yaftalamalardan ne kadar rahatsızsanız biz de o kadar rahatsızız."
Yorum:
- Başlık yanıltıcı. Çünkü yürüyüşe katılanları kategorize ederken hem o kategorilere uymayanları katılmayacağı gibi yanlış bir imada bulunuyor ve aynı zamanda önyargıları körüklüyor. Başlıkların hem olabildiğince haberi anlatıcı hem de nötral olmasını istiyoruz. Başlık slogan olarak seçilen "Darbeye karşı 70 milyon adım" üzerinden seçilebilirdi. Bu açıdan, gelen tepkiler haklı.
- Haberde kişisel ve kurumsal sıfatlar ancak gerekli hallerde ve dikkatle kullanılmalı. Belirtildiği gibi Genç Siviller ve Siyasal Ufuk Hareketi asla muhafazakâr sayılmayacak hareketler. Okur burada da yanıltılmış.