kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Elektrikte zammı besleyen nedenler

1 TÜRKİYE elektriğinin yüzde 47-50'sini dış kaynakla, yani doğalgazla üretiyor. Petrol fiyatlarındaki artış ile birlikte doğalgazın da fiyatı artıyor ve elektriğin üretim maliyeti artıyor.

2 ELEKTRİKTE Türkiye genelindeki kayıp ve kaçak oranı yüzde 21 düzeyinde. Mardin, Şırnak gibi illerde bu rakam yüzde 70- 80'lere varıyor. Kaçak elektriğin faturası da namuslu vatandaşın sırtına yükleniyor.

3 KAMU kurumları, belediyelerin elektrik faturalarını ödememesi TEDAŞ'ı zor durumda bırakıyor. EGO gibi kurumların doğalgaz borçları da enerji KİT'lerinin bilançolarını bozuyor.

4 DOĞALGAZLA çalışan Yap-İşlet ve Yap-İşlet-Devret santralleri devlete elektriği anlaşmaları nedeniyle pahalı satıyorlar. Burada fiyatlar 12 cent'i bile aşabiliyor.

5 DENGELEME Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) çerçevesinde Türkiye Elektrik İletim AŞ otoprodüktör şirketlerden ortalama 15-17 YKr'den elektrik alıyor. Bu sırada devlet sanayiciye 12 YKr'den (zamdan önce) elektrik satıyor.

6 BEŞ yıl boyunca elektrik fiyatlarının baskı altında tutulması da birikmeye neden oldu. Dağıtım bölgelerindeki özelleştirme süreci de zammı mecbur kılıyor.