kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Buzdolabını tıka basa doldurmayın saçınızı mutlaka havlu ile kurutun!

Elektrikli ev aletleri arasında enerjiden aslan payını buzdolabı alıyor. A+ sınıfa geçilmesi durumunda 10 yılda buzdolaplarından bir santral kadar tasarruf yapılması mümkün..
* BUZDOLABI: Elektrikli ev aletleri içinde buzdolabı ve derin dondurucular en fazla enerji tüketenler listesinde yer alıyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin çalışmasına göre toplam elektrik tüketiminde buzdolabı ve derin dondurucuların payı yüzde 31'i buluyor.

AZ AÇIP KAPATIN
Buzdolabını değiştirmeden alınacak önlemler arasında en önemli olan nokta düzenli bakım yaptırılması. Diğeri ise buzdolabının içinde fazla paketleri kaldırmak, boşluklar yaratmak da enerji tasarrufu sağlar. Buzdolabının kapağını mümkün olduğunca az açmak da bir başka tasarruf tedbiri. Ancak en iyi tasarruf eskiyen buzdolabı ve derin dondurucuları değiştirirken A ve A+ verimlilik sınıfında olanları tercih etmek. Sadece buzdolaplarında A+ sınıfa geçiş 10 yıllık süreç sonunda Keban Santrali'- nin gücüne yakın bir değerde santral ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

* TV: Renkli TV'ler 5-7 saat kullanıldığında 1 kwh elektrik enerjisi tüketiyorlar. Ekran küçüldükçe tüketim oranı da azalıyor. Televizyonun ses düzeyinin düşük tutulması elektrik enerjisi tükemizini azaltan bir unsur. n

SAÇ KURUTMA MAKİ- NESİ: Kurutma makinesi 10 dakikada 60 watt'lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer elektrik tüketiyor. Saç kurutma mümkün olduğu kadar havlu ile yapılabilir.