kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hilmi Kayhan

Efeler'e 28 milyon $ yatırdı, ciro hedefini 60 milyon $'a yükseltti

CÜNEYT TOROS
Söktaş'ın sahibi Kayhan Ailesi, Efeler Çiftliği'ne 28 milyon dolar yatırım yaparak 2009 için 15 milyon dolar ciro hedefi koydu. Söktaş Başkan Yardımcısı Hilmi Kayhan, "Birkaç yılda ciroyu 60 milyon dolara çıkaracağız" dedi..
Tekstil sektöründe Söktaş'la tanınan Kayhan Ailesi, Aydın'ın Germencik ilçesi, Turanlar köyünde bin 500 dönüm arazi üzerine kurdukları Efeler Çiftliği'nde Türkiye'nin en büyük süt sığırcılığı işletmelerinden biri haline geldi. Söktaş'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Muharrem Kayhan ve Hilmi Kayhan, şu ana kadar 28 milyon dolar yatırım yaptıkları Efeler Çiftliği'nde 3 bin 500 baş hayvanları olduğunu söyledi. 843 inekten günde 30 ton süt elde edilen Efeler Çiftliği'nin, 2009 için ciro hedefi ise 15 milyon dolar. Hilmi Kayhan, birkaç yıl içinde bu rakamın 60 milyon dolara çıkabileceğini kaydetti. Süt hayvancılığını 6-7 yıldır küçük aile işletmesi olarak sürdüren Kayhan Ailesi, bu işte büyümek amacıyla Ege Bölgesi'nin yanı sıra Konya Ovası'na kadar indi. Muharrem Kayhan, "Hayvan çiftliği için kendimize yatırım alanı ararken, tarıma uygun bölgeler üzerinde durmadık. Şu anda Efeler Çiftliği'nin bulunduğu alan da tarıma pek uygun değil" dedi.

HER DAMIZLIĞA 2 BİN DOLAR
Hilmi Kayhan, Efeler Çiftliği'nin hayvan varlığına dönük ilk adımları atarken, 6 aydan fazla zamanını güney yarım kürede geçirdiğini kaydetti. Yaptıkları araştırmalar sonrasında Avusturalya'dan 3 bin 54 damızlık düve ithal ettiklerini vurgulayan Hilmi Kayhan, şöyle konuştu: "Damızlık düvelerin hepsini 8-9 aylıkken aldık. Ortalama her birine 2 bin dolar ödedik. Artık damızlık düve ithalatını bu noktada kestik. Bugün itibariyle çiftliğimizde 3 bin 500 hayvan bulunuyor. Önümüzdeki dönemde 3 bin 100 doğum olacağını planlıyoruz. 5 yıl içinde çiftlikteki hayvan varlığımız 7 bin 200 sağmala çıkacak. Yılda 75 bin ton süt üretir hale geleceğiz." Efeler Çiftliği'nde 108 kişiyi istihdam ettiklerine dikkat çeken Hilmi Kayhan, yemlik bitkileri anlaşmalı çiftçilerden sağladıklarını belirterek, "200 kadar çiftçiyle anlaştık. Onlar bizim için yemlik bitkileri ekiyor. Kendilerine her türlü desteği veriyoruz. Örneğin, çiftliğimizde ortaya çıkan hayvan gübresini anlaşmalı çiftçilerimize piyasanın beşte biri fiyatını vereceğiz" dedi.