kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan revize programı açıklamıştı.

Kamu, kesenin ağzını açacak

ANKARA HAZAL ATEŞ
Hükümet, 2009-2011 dönemine ilişkin orta vadeli planın detaylarını açıkladı. Plana göre 3 yıl sonra kişi başına milli gelir 12 bin $ olacak Türkiye 2011'de 1.3 trilyon YTL'lik ekonomi olacak. Cari açık 58 milyar dolara ulaşacak, kamu yatırımları büyümede önemli rol oynayacak ..
Hükümet, IMF ile gelecek dönemde sürdürülmesi planlanan ılımlı stand-by'ın iskeletini oluşturan 3 yıllık yol haritasını tamamladı. 2009-2011 dönemine ilişkin orta vadeli plana göre, kademeli büyüme ile akıllı borçlanma politikası izlenecek. Türkiye yılda yüzde 5.5 büyüyecek, 2009'da enflasyon yüzde 7.5 olacak, dış ticaret açığı ve cari açık ise büyümeye devam edecek. Özel sektöre destek arttırılırken, kamu yatırımlarına bütçeden ayrılacak kaynak da arttırılacak. Özel sabit sermaye yatırım harcamaları yüzde 6.8 artacak, bu oran kamuda ise yüzde 2.4 olacak. Hükümet, ekonomide istikrarın korunması amacıyla piyasalara moral veren, büyümeye endeksli orta vadeli planı açıkladı. İşte, 3 yıllık ekonomi programı:

* KÜRESEL ŞOKLARA DİKKAT: Küresel kriz ülkemizin risk primini etkiliyor. Arz ve talep şoklarını etkin şekilde yönetmek amacıyla, ulasal, bölgesel ve küresel ölçekli projelere öncelik verilecek.

* AKILLI BORÇLANMA POLİTİKASI: Piyasa koşulları içinde, iç borç çevirme oranı azaltılacak. Borçlanma vadesini uzatacak ve araç çeşitliliğini de içerecek borçlanma politikası uygulanacak. Nakit ve borç yönetiminde ortaya çıkabilecek likidite risklerinin azaltılması için yeterli düzeyle rezerv tutulacak.

* HARCAMALAR ARTACAK: Türkiye yıllık ortalama yüzde 5.5 oranında büyüyecek. Enflasyon (TÜFE bazında) 2009'da yüzde 7.5, 2010'da yüzde 6.5'e, 2011'de yüzde 5.5'e düşecek. Özel tüketim harcamaları yüzde 5.5, özel sabit sermaye harcamaları yüzde 6.8, kamu tüketim harcamaları yüzde 3.7 ve kamu sabit sermaye yatırım harcamaları da yüzde 2.4 artacak. Tarım, sanayi, ticaret stratejisi güncellenecek, yeni bir teşvik sistemi oluşturulacak.

* İŞSİZLİK CİDDİ SORUN: Türkiye nüfusu 2011'de 74 milyon olacak, işgücüne katılma oranının yüzde 48.7, işsizlik oranının yüzde 9.7 düzeyinde olması bekleniyor. Yaklaşık 1.3 milyon kişiye yeni istihdam yaratılacak. İstihdam odaklı büyüme için işgücü piyasasının esnekliği artacak.

* ÖZEL SEKTÖRE TAM DESTEK: Reel sektör, büyüme ve istihdam odaklı bir büyüme stratejisi izlenecek. Özelleştirme süreci ve yatırım ortamının iyileştirilmesine devam edilecek. Mahalli idarelerin ve KİT'lerin yönetim, mali disiplin kalitesi arttırılacak. Özel sektörün Ar-Ge harcamaları ve büyük ölçekli yatırımların teşviki yoluyla yüksek katma değerli üretim desteklenecek.

* KAMU YATIRIMLARI ARTACAK: Bütçeden kamu yatırımlarına ayrılacak kaynak arttırılacak. İlaç ve tedavi harcamalarını kontrol altında tutmaya yönelik tedbirler alınacak. Genel sağlık sigortası, getireceği mali yüklerin makul düzeyde tutulması amacıyla, sağlıkta dönüşüm programıyla birlikte uygulanacak. Yerel yönetimlere aktarılan kaynakların etkin kullanımı için tedbir alınacak.

* FAİZ HARCAMALARI ARTACAK: Bu yıl yüzde 27.2 olacağı tahmin edilen faiz harcamalarının GSYH'ya oranının, 2011'de yüzde 29 gerçekleşmesi bekleniyor. Bu yıl yüzde 32.6 olması beklenen gelirlerin GSYH'ya oranının aynı dönemde yüzde 32.8 olması hedefleniyor. Bu yıl yüzde 23.8 öngörülen sosyal güvenlik primleri dahil vergi yükünün de yüzde 23.5'e düşmesi öngörülüyor.
Haberin fotoğrafları