kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Moda ve H. Giy. Fed Başkanı Kahraman Öztürk

Sanayici Tepkili

İşçi çıkarmalarını hızlandırır
Moda ve H. Giy. Fed Başkanı Kahraman Öztürk:

"BAKANLAR Kurulu'nun bu zammı kesinlikle onaylamaması gerekmektedir. Reel sektör olarak görüşümüz bu yöndedir. Bu zammın kabul edilmesi demek, zaten Türkiye'nin istihdam ve üretim bakımından önde gelen sektörlerinden biri olan sektörümüzde yaşanan firma kapanmalarının, dolayısıyla da işten çıkarmaların hızlanması demektir. Bu sadece tekstil ve hazır giyim sektörü için değil tüm Türkiye sanayisi için de telafi edilemeyecek sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlar doğuracak talihsiz bir karardır. Girdi maliyetleri ile zorlanan sektörümüz daha da zora girecek."

Zammı yansıtmak mümkün değil
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın:
"SANAYİDE
kullanılan lektriğe yapılan zam bir felaket. Son beş senedir elektriğe zam yapılmadı. Ancak, elektriğe bir gecede yüzde 21.6'lık zam geldi. Sanayici bu maliyet artışını birden müşterisine yansıtma şansına sahip değil. Sanayide kullanılan elektrik evde kullanılan elektriğe göre çok daha ucuz olmalı. Ofiste lambaları kapatarak tasarruf yapıyoruz. Ancak fabrikalarda makineleri kapatarak tasarruf yapmak mümkün değil. Yapılan zammın döviz karşılığının 12 cente denk geldiyor. Yatırımcı, kan kaybettiği sürece ya fabrikalarını kapatacak ya da fabrikalarını başka bir ülkeye taşıyacak. Bu da işsizliğin artmasına neden olacak."

Sanayide tasarruf imkanı yok
Denizli Sanayi Odası YKB Müjdat Keçeci:
"ELEKTRİK
zammı petrol fiyatlarına bağlı olarak yapıldı, bunun kabul edilmesi gerek. Ancak bu hemen kabullenecek bir şey değil. Enerji yatırımları Türkiye'nin büyümesine paralel olarak yapılmadı. Var olan yatırımlarda ithal girdilere bağlı olarak yapıldı. Güneş, rüzgar ihmal edildi. Başımıza gelen bela bundan kaynaklanıyor. Bir gecede yapılan yüzde 22'lik zammı müşterilere yansıtmak mümkün değil, bu nedenle zarar edeceğiz. Dünyada pahalı elektrik kullanan diğer ülkeleri incelediğimizde evlerde kullanılan elektriğin sanayiye göre daha pahalı olduğunu görüyoruz. Çünkü evlerde tasarruf yapma imkanımız var, sanayide yok. Kullandığımız makinelerin motorlarını küçültemeyiz."

'Zam, zamana yayılmalıydı'
Kayseri Sanayi Odası YKB Mustafa Boydak
"ELEKTRİĞE
yapılan zam ciddi bir maliyet artışına neden olacak. Bu da satış fiyatlarını etkileyecek. Yapılan zamlar kâra da olumsuz yansıyacak. Bu artışlar zamana yayılması, kademeli olarak yapılması daha makul olurdu. Bundan sonra yatırımlarımızda daha dikkatli olacağız."
Haberin fotoğrafları