kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İŞTE BAŞARININ FORMÜLÜ... Türkiye, Avrupa Şampiyonası boyunca oynadığı maçların karşılaşma içi uzatmaları ve Hırvat maçının 30 dakikalık uzatması dahil toplam 414 dakikalık süresi boyunca sadece 9 dakika önde olmasına karşın turnuvada yoluna devam ediyor. Türkiye bu 9 dakika ile 3 maçı arka arkaya kazanıp yarı finale çıktı.

EURO 2008'e Türkiye damgası

Her turnuvanın bir hikayesi vardır. Bu turnuvanın masal kahramanı Türkiye'nin hikayesi ise asla teslim olmayan, futbola 'Cesur Yürek Ekolü' getiren Çılgın Türklerin mücadelesi..
Masal kahramanı Türkiye... Türkler asla yenilmiyor... Şans meleği Türkiye'yi öptü... Ölümsüz Türkler...

Uluslararası basının Türkiye'nin Hırvatistan zaferinin ardından attığı başlıklardan bazıları... EURO 2008, yıllar sonra bile teslim olmayan Türklerin olağanüstü mücadelesiyle, üç maç üst üste inanılmaz geri dönüşleriyle hatırlanacak. Hemen hemen her Avrupa Şampiyonası'nın bir hikayesi olduğu gibi bu turnuvanın hikayesi de Türkiye olacak.

* 1976 PANENKA PENALTISI: Avrupa Şampiyonaları 1960 yılında Sovyetler Birliği'nin şampiyonluğuyla başladı. 64'te İspanya, 68'de İtalya ve 72'de Batı Almanya'nın zaferiyle sonuçlandı. Ama tarihe mal olmuş ilk Avrupa Şampiyonluğu, 1976'da finalde Almanları geçip kupayı kaldıran Çekoslavakya'nın kaptanı Panenka'nın adıyla hatırlanıyor. Antonin Panenka, 2-2 biten maçın sonucundaki penaltı atışlarında takımına kupayı getiren penaltıyı atmıştı. Çek oyuncunun kalenin ortasına, topun altına girip aşırtma yapılan ve "Panenka Penaltısı" adını alan vuruşu bu turnuvanın hikayesiydi.

* 1984: PLATİNİ ve ARCONADA: 1980'de Batı Almanya'nın ikinci Avrupa Şampiyonluğu'nun ardından 84'te ev sahibi Fransa, tüm maçlarda gol atan efsanevi futbolcusu Platini ile turnuvaya damga vurmuştu. Platini, finalde de kendisine ait "Ölü yaprak vuruşu" ile topu İspanyol kaleci Arconada'nın koltuk altından geçirmiş ve kupa Fransa'nın olmuştu.

* 88: YEDEK GOLCÜ EFSANESİ: Turnuvaya Kieft-Bosman forvetiyle başlayan Hollanda, bekleneni veremeyip evine dönmek üzereyken kulübeden gelen yedek golcüsü Van Basten'in efsanevi performansı ile finale yükselecek ve dünya futbolu bu turnuvayı Van Basten'in finalde Rusya'ya attığı muhteşem golle hatırlayacaktı.

* 92:PLAJDAN KUPAYA: Yugoslavya, iç savaş nedeniyle kupadan atılınca; tatilde olan Danimarkalı futbolcular turnuvaya çağırıldı. Vikingler, Hollanda, Fransa ve Almanya gibi devleri eleyip kupayı aldı.

* 96: KLİNSMANN YOK BİERHOFF VAR: Almanya'nın yarı finale çıkmasında en büyük pay sahiplerinden Klinsmann, yarı final öncesinde sakatlandı. Onun yerine çağırılan Bierhoff, final maçında Çek Cumhuriyeti'ne attığı iki golle turnuvanın kahramanı oldu.

* 2000 SON SANİYE VE ALTIN GOLLER: İtalya "Kupayı aldım" derken son saniyede Wiltord ile maçı uzatan Fransa, Trezeguet'nin altın golüyle kupaya uzanmış, iki yıl önce aldığı dünya kupasını Avrupa şampiyonluğu ile taçlandırmıştı.

* Ve 2004 REHAKLES SÜRPRİZİ: Kimsenin şans vermediği Yunanistan, tüm büyük ülkeleri teker teker eleyip, ev sahibi Portekiz'i finalde devirip, Avrupa şampiyonu oldu. Yunan basını bu büyük sürprizi Yunan mitolojisi ile eşleştirip teknik direktör Rehhagel'e Rehakles lakabını takmıştı.

*PENALTI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

*İŞTE SEMİH'İN MUHTEŞEM GOLÜ

*HIRVATİSTAN-TÜRKİYE MAÇI FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

*BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN YARI FİNAL SEVİNCİ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

*"BİLİC TERİM'E SUS İŞARETİ YAPTI" FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

*HIRVATLARIN ÇÖKÜŞ ANININ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ