kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Oyak'ı kim şeffaflaştırır?

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'a göre, Oyak 'Private Equity.' Yani, bir varlık yönetim şirketi. Şirket alır, şirket satar. Tıpkı ABD'li emeklilik fonları gibi çalışır. Açıkçası Oyak, ABD'deki emeklilik fonlarının Türkiye'deki en modern uygulama şeklinden başka bir şey değil!
Gelin görün ki, ABD'deki fonlar ile Oyak arasında önemli bir fark var! ABD'deki emeklilik fonları işletmeci değil. Oyak ise istihdam sağlayan bir grup olmaya devam ediyor. Anladığımız kadarıyla stratejisi ve envanteri olmayan Türkiye'nin sanayideki ' Süpergücü' olmaya soyunuyor. Hatta Oyak Genel Müdürü Ulusoy'un ifadesiyle, 22 dönümlük küçük Oyak tarlasında Koç'tan ve Sabancı'dan daha çok verim elde ediliyor. 66 şirket, 230 bin ortak ve 30 bine ulaşan çalışan sayısıyla demir çelik, çimento, enerji, lojistik ve tarımda lig birincisi olmak için uğraşılıyor.
Son iki yılda Erdemir ve İsdemir'e tam 2.7 milyar dolar yatırım yapılmış. Son sekiz yılda Türkiye'de sessiz sedasız yapılan en büyük yatırımı Erdemir'in ARGE'si gerçekleştirmiş. Erdemir'deki mühendis ve teknolojik birikimle İskenderun Demir Çelik yeniden kurulmuş, İskenderun Demir Çelik anahtar teslimi 'Made in Erdemir' patenti taşıyor.
Dolayısıyla Oyak, 'Fabrika kuran fabrikaya' sahip. Böyle bir varlığı ve birikimi var. Sıradan bir varlık yönetim şirketi ve hayat sigorta fonu değil. Ortakları ise sıkı ulusalcı. İşte böyle bir yapıda yönetimin olmazsa olmaz dediği 'şeffaflık' ilkesi acaba Oyak sistemi içinde işliyor mu?
Burada duracağız.
Oyak'ın kendi içinde devam eden ve belki de şeffaflaşmasını engelleyen iki tartışmaya bir daha dikkat çekeceğiz. İlki, 230 bin Oyak üyesi arasında yer alan yedek subaylardan kesilen paraların nasıl kullanıldığı, diğeri ise her biri Oyak üyesi olmasına rağmen kamuoyu önünde "yeterince temsil edilmiyoruz" diye açıklama yapan astsubaylar konusu.
Durduk yerde biz bu iki tartışma konusuna niye girdik?
Çok açık. Oyak yönetimi Oyak'ı bambaşka bir yolculuğa çıkarmış. Oyak, 'küresel oyuncu' olmak için uğraşıyor. Prensiplerinden asla taviz vermiyor. Liberal demokrat bir çizgiye sahip. Müthiş bir başarı grafiği çiziyor. Bu başarı Türkiye'nin başarısı. Eğer Oyak konseptiyle ilgili bu sıkıntı aşılamazsa, bu başarıyı yaratanlara da saygısızlık edilir.
Sonuçta konseptle ilgili bu sıkıntı aşılmalı! Ancak bu sıkıntıyı Oyak Genel Kurul'unda doğal iki üye aşabilir. Biri, Genelkurmay Başkanı, diğeri de Milli Savunma Bakanı.