kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Gönüllü kadın girişim elçileri

Ahmet Hamdi Tanpınar "Beş Şehir" kitabında bakın Bursa'yı nasıl anlatıyor...
Yazar Andre Gide İkinci Dünya Savaşı sonrası Yeşil Türbe'yi görünce, "Zekânın kemal halinde sıhhati" der. Türkleri sevmeyen Gide bile Bursa'ya vurulmuştur.
Bursa, Osmanlı tarihinin en önemli şehirlerinden biridir.
Otantik atmosferi ile hâlâ herkesi büyülüyor. Kraliçe'yi de büyüledi.
Kraliçe niye Bursa'ya geldi? Çünkü tarihe meraklı...
Kraliçe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın onur konuğu olarak bu "yeşil şehirde" üç saat kaldı.
Bu yıl altıncısı düzenlenen Ulusal Girişimcilik Kongresi'nde konsept "Girişimcilik ve Kadın" olarak ilan edilmişti. İngiltere kadın girişimcilere özel bir önem veriyor. Türkiye ve İngiltere arasında kadın girişimciliği konusunda yepyeni bir köprü kuruluyor. Bu seyahatin arkasından gelecek işbirliği anlaşmaları önemli.
Kraliçe, Türk kadınlardan etkilenmiş; özellikle kadın mühendis sayısı ilgisini çekmiş. Dünkü yemekte masasında yine Türkiye'nin üreten kadınları vardı. Erkekler bu kez azınlıktaydı.
Kraliçe'nin masasındaki kadınlara gelince... Shell Türkiye Genel Müdürü Canan Edipoğlu, TOBB Kadın Girişimci Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Sabancı Ailesi'nden Demet Sabancı Çetindoğan ile Emine Kamışlı dikkatimizi çekti. Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ev sahibi olarak sürekli Kraliçe'nin yanında yer aldı.
Kraliçe yemekte tekstil ve konfeksiyonda çalışan kadın sayısını sormuş. Aynur Bektaş, "Tekstil ve hazır giyimde üç milyon çalışan var. Bunun iki milyonu kadın çalışan" diye yanıt verince, Türk kadın girişimcilerle ilgili sorularını artırmış.
Kraliçe'nin kadın girişimcilere duyduğu ilgi boşuna değil!..
İngiltere'deki Türkiye Büyükelçiliği üç ay önce Türkiye'den altı gönüllü kadın diplomat seçmiş; AK Parti Milletvekili Güldal Akşit diplomatlardan biri.
Gönüllü girişim elçileri, İngiltere'nin kadın girişimciliği konusunda geliştirdiği modeli Türkiye'ye taşıyacak...