kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

1 Mayıs bahane gerilim şahane!

Heyhat!.. Türkiye'yi yönetenler 'emekçi, işçi' derken dünya küreselleşmenin üçüncü safhasını çoktan aştı. Kol işçisi, sanayi ve bilgi toplumunun küresel emekçileri bayram kutlarken, Türkiye, değil küreselleşme, emekçi bayramı kutlamalarında bile çoğu Afrika ve Asya ülkelerinin gerisinde kaldı. Yaratılan gerilimle cümle âleme rezil olduk!
Bize yazık değil mi?
Bugün 1 Mayıs!.. Dünya Emekçiler Günü!.. Herkesin günü kutlu olsun. Böyle bir bayram gününde ülkeyi gerilime itmenin kimseye bir faydası yok.
Gerilim politikası günümüzde işe yaramıyor. İnsanların yüreğine korku salarak bayram kutlamak(!) ayıp oluyor.
72 milyon nüfuslu Türkiye'de hepimiz emekçiyiz!..
Ülkeyi yöneten başbakan, ülkenin güvenliğini sağlayan polis, ülkenin savunmasını yapan asker, gazeteci, ev kadını, fabrika işçisi, fabrika sahibi, işçi sendikası başkanı, işveren sendikası başkanı, size göre herkes emekçi değil mi?
Emekçi demek geniş bir şemsiye altında buluşmak demek... İşçi olmak ise olayın boyutunu sınırlar...
Birleşmiş Milletler'e üye 181 ülkenin 150'si 1 Mayıs'ı kutladı. İstanbul'da ise emekçilerin Taksim'de bayram kutlaması yasak! Dünyanın bayram kutlaması yaptığı bir günde İstanbul'da insanlar evlerine tıkıldı.
İstanbul'u yönetenler 'kamu düzenini' sağlamak adına özgürlüğümüzü çaldı! Kendilerini sendikacı olarak tanımlayanlar önce buluştular, sonra bozuştular. Dar görüşlülük üzerine kurguladıklerı sendika geleneğiyle 'popülizm' yaptılar.
Olan Türk insanına oldu!..
Türkiye yine kaybetti!.. Hoş, "2 milyar YTL iş kaybı olacağı için 1 Mayıs'ı bayram ilan etmiyoruz" diyenler Türkiye'ye ağır bir fatura ödetti. Bu durumda kim kimden nasıl hesap soracak?
Bilmiyorum.
Bildiğim tek şey Türkiye'nin siyasetçiye ve bulunduğu yerde dönüp duran sendikacıya değil, Türkiye'nin liderlere ihtiyacı var! Çünkü siyasetçi, iktidarda kalmak için 'gerilim politikasını' silah gibi kullanır. Liderler ise 'sorun çözer,' bütünleştirici olmayı tercih eder.
Aradaki fark önemli. İşte farkı yaratan bir kurum, üyelerinin tümü işveren ya da işveren temsilcisi olan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) "1 Mayıs Çalışma Bayramı olsun!" dedi.
DİSK, Türk İş, Hak İş ve KESK gibi işçi temsilcileri sınıfta kaldı. AK Parti'nin yarattığı gerilim politikasının peşine takıldı. Kamu düzenini sağlamak adına görev yaptığını sananlar, açıklamalarıyla işgüzarlık yaptı, Başbakan Erdoğan'ı bile geri adım atamayacağı bir noktaya taşıdı.
Ancak hafızasız Türkiye, 20 yıl sonra bugün yaşananları yine unutacak. Tıpkı atv'nin en çok izlenen "Hatırla Sevgili" dizisinde olduğu gibi Türkiye'nin yaralarını ve acılarını yine dizilerle sarmaya çalışacak.
Bugün geç kaldık!
Peki, yarın yine mi geç kalacağız!..