kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Almanya 500 bin vasıflı genç arıyor!

Nihat Sorgeç'i Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen 'Dünya Türk İşadamları Genişletilmiş İstişare Kurulu Toplantısı'nda tanıdım. Pazar günü Esma Sultan'da düzenlenen akşam yemeğinde sohbet ettik.
Öyküsü bildik, 1969'da Almanya'ya göç etmiş bir işçi ailesinin Alman disipliniyle yetişmiş makina mühendisi çocuğu. Lise ve üniversiteyi Almanya'da okumuş. Orta ve büyük ölçekli Alman şirketlerinde yöneticilik yapmış.
Artık BWK adında bir eğitim merkezinin sahibi. Yanında 120 eğitmen çalışıyor. Kendisini yarı Alman yarı Türk hisseden binlerce genci kazanmak için uğraşıyor.
Hedefi iki dille düşünmeye ve konuşmaya çalışıp, bir dili bile doğru dürüst konuşamayan gençlere, "Kendinize güvenin" demek.
Aynı zamanda Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Vekili.
Almanya'da yaşayan 2.7 milyon Türk'ün üçte biri 18 yaşın altındaymış. Almanya'da yaşayan gençlerin yüzde 30'dan fazlası mesleki bir eğitimden geçmemiş.
Bu değerlendirmeyi duyunca irkildim. Biliyorum ki, Almanya'da mesleki eğitim almayana yaşam hakkı yok!
Meğer, Sorgeç ve ekibi pilot projeler üzerinde çalışıyormuş. Yaptığı pilot projeler öylesine başarılı olmuş ki, geçen 22 Nisan'da Alman Cumhurbaşkanı tarafından liyakat nişanıyla ödüllendirilmiş.
Çok etkilendim.
Sorgeç diyor ki; "Almanya hem vasıflı işgücüne ihtiyaç duyuyor. Hem de ABD başta olmak üzere pek çok ülkeye beyin göçü veriyor. Eğer Almanlar sağlıklı bir uyum programını devreye sokmazsa kaybedeceklerini biliyorlar.
Bugün Almanya'nın yabancı kökenli çocuklara yapmadığı uyum programı nedeniyle uğradığı zarar 18 milyar Euro.
Eğer uyum programını doğru çalıştırmış olsaydı uyumdan geri dönüş 21 milyar Euro olacaktı. Nitelikli işgücüde Almanya'nın ihracatında 40 milyar Euro fark yaratacaktı."
Önemli.
Sorgeç'in dünkü programı çok yoğundu. Sabah kurultaya katıldı, öğlede sonra İstanbul Sanayi Odası ile uzun süren bir toplantı yaptı.
Sabah ilk uçakla Almanya'ya döndü. Akşam Almanya'nın 2. kanalı PHÖNİX'te Almanya İçişleri Bakanı ile birlikte tartışma programına katılacak.
Almanya'daki yabancıların durumu tartışılacak. Almanya'da diplomasız Türk gençlerinin sayısı Almanların iki katıymış. Almanlar arasında lise bitirme oranı yüzde 23 iken, Türkler arasında oran yüzde 9'u geçmiyormuş. Almanya, önümüzdeki 10 yıl içinde vasıflı 500 bin gence, 150 bin bilim adamına ihtiyaç duyuyormuş.
Almanya'da 70 bin işverenimiz, 35 milyar Euro ciro yaratıp, 350 bin kişiye iş ve aş sağlıyor. Ancak iş ve aş arayan Türkiye için bu tablo yetmez. Almanya'da kayıp giden üçüncü ve dördüncü kuşağı vasıflı çalışan haline getirmek zorundayız. İşsiz gençleri de Almanya'nın ihtiyaç duyduğu vasıflı işçiye dönüştürebiliriz.
Tabii planlamayı yapabilirsek!