kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Van Gölü'nden 'Van-Legas'a

Van halkı, Van Gölü'nün çevresini 'Van-Legas'a dönüştürmek için çırpınıyor. Van-Legas'la turizmde sınıf atlamak istiyor. Dünya zenginlerinin 'Van-Legas'ı portföylerine almasını istiyor. Deniz Temiz TURMEPA ise Van Gölü'nü temizleme derdine düştü. Deniz Temiz TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Türkiye'nin creme de la creme'leriyle birlikte Van'a geldi. Derneğin Onursal Başkanı Rahmi Koç da oradaydı. İki yıldır Van'ı, 'Van-Legas' yapmak isteyenler için Deniz Temiz Derneği TURMEPA'nın Van çıkarması büyük heyecan yarattı. Milli geliri 500 doları zor aşan Van'da TURMEPA'nın bu çıkarması çok büyük bir mutluluk yarattı.
Van Gölü'nü kurtarmak için çırpınan TURMEPA'nın çevreye olan bu duyarlılığı Nargis kasırgasının Myanmar'ı vurduğu bir dönemde, gözümde bir kat daha değerli hale geldi! Doğanın dengesini bozmamalıyız... Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen bir afet, bir başka ülkeyi de etkiliyor. Afetlerden ders çıkaralım. Hiçbir şey tesadüf değil. Üstelik bu manzaraları görmeye alışalım. Ama önlem almak için hala vaktimiz var. Herkes önce kendi bahçesini temizlemeyerek işe başlamalı...
Vanlılar da Avrupa'nın beşinci büyük gölü olan Van Gölü'ne sahip çıkmalı! Deniz Temiz Derneği TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, "Böyle giderse 15 yıl içinde Van Gölü bitecek!" diyor. Tüylerim diken diken oluyor. Eğer önlem alınmazsa, inci kefalini de Van Gölü canavarını da unutup gideceğiz.
Yazık değil mi?
Suçluları bulmak şart!
Van halkı diyor ki; "Biz gölümüzü istiyoruz. Erciş'ten Gevaş'a, Edremit'ten Bitlis'e kadar olan bölgede eğer kanalizasyon şebekesi inşaatı 20 yıldır sürüyorsa ve yerel yönetimler kanalizasyonu Van Gölü'ne salıyorsa olacağı budur!"
Demek ki göl maya tutmuş!
TURMEPA ise harekete geçmiş, "Van Denizi'ni yaşatalım," diyerek "Van Denizi Kıyı Temizliği" günü düzenliyor.
Deniz Temiz Derneği, 28 kıyı ilinde başlattığı kıyı temizliği kampanyasına Van Gölü'nü özellikle dahil etmiş. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve Yapı Kredi Bankası'nın desteğiyle yürüyen 'Sınırsız Mavi' projesine Van Gölü özellikle eklenmiş. Dernek, Van Gölü'nü temizleme programı kapsamında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da desteğini almış. Tarihi, turistik ve ekolojik zenginlik yaratan Van Gölü asla yok olmamalı!