kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tutuklu TÜMTİS üyelerine tahliye kararı

AA
Yeni Haber
Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikasının (TÜMTİS) 7'si tutuklu 15 eski ve yeni sendika üyesi hakkında, ''suç işlemek için örgüt kurma ve örgüte üye olmak'', ''sendikal hakların kullanılmasını engellemek'' suçlarından açılan davanın görülmesine başlandı. Mahkeme, tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi.

Duruşmaya, tutuklu sanıklar TÜMTİS Genel Eğitim Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, Hüseyin Babayiğit, Halil Keten, Binali Güney, Selahattin Demir, Erkan Aydoğan ve Atilla Yılmaz, tutuksuz sanıklar Süleyman Demirtaş, Serdal Cenikli, Ahmet Cenikli, Cihan Türe, İhsan Sezer, Candan Genç, Metin Eroğlu ve Satılmış Öztürk ile avukatları katıldı. Sanıklar, savunmalarında, üzerlerine atılı suçlamaları reddetti.

''Cebir ve tehdit yoluyla işçileri sendikaya üye yapmaya çalıştıkları, bu amaçla firma sahiplerini baskı altına aldıkları'' yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını anlatan sanıklar, tam tersine, işkolundaki işverenlerin işçilerine sendikaya üye olmamaları için baskı yaptıklarını ve örgütlenmelerini engellediklerini kaydetti.

İşverenler ile bir işyeriyle ilgili meşru sendikal faaliyetler çerçevesinde görüştüklerini ifade eden sanıklar, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

KILIÇDOĞAN'IN SÖZLERİ


Sanıklardan, ''suç işlemek için örgüt kurduğu'' iddiasıyla yargılanan Kılıçdoğan, toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamadan önce genellikle işverenlerin sendikalarını suçladıklarını ifade etti.

İşverenlerin, maliyetinin daha düşük olması nedeniyle örgütlenmemiş işçileri tercih ettiğini anlatan Kılıçdoğan, TÜMTİS'in meşru sendikal faaliyetleri dolayısıyla işverenlerin zaman zaman kendilerini ilgili mercilere şikayet ettiklerini bildirdi.

Kılıçdoğan, ''Bir defa, bir işyerinin 15-20 metre ötesinde oturma eylemi yaptığımız için bizi şikayet ettiler'' dedi.

Sanıklardan TÜMTİS Ankara Şubesi yöneticilerinden Binali Güney de iddianamede özel bir taşımacılık firmasına giderek, firma yöneticilerini tehdit ettiklerinin ileri sürüldüğüne dikkati çekerek, ''Bir arkadaşımızın dövülmesi üzerine oraya gittik. Herhangi bir tehditte bulunmadık. Hatta bize küfür de ettiler'' dedi. Güney, buna karşın, bu olay üzerine şikayette bulunmadıklarını bildirdi.

Sanık avukatları da suçsuz olduğunu kaydettikleri müvekkillerinin tahliye ve beraatlarını istedi.

Sanık avukatlarından Kemal Işkın Keleşoğlu, ''Sanıkların suç örgütü kurdukları iddia ediliyor. Hangi iş adamından kaç bin dolar almışlar?'' diye sordu.

Avukat Ulaş Tonca ise sanık Kılıçdoğan'ın ''suç örgütü kurucusu'' olarak yargılandığını anımsatarak, ''Hangi suç örgütü yöneticisi seçimle göreve gelir, seçimle görevden ayrılır?'' ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, mevcut delil durumu ve haklarında istenen cezalar nedeniyle sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Kısa aranın ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Şatır, tutuklu sanıkların tahliyesine ve duruşmanın ertelenmesine karar verildiğini açıkladı.

İddianamede, sanıkların ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üye olmak'', ''cebir ve tehdit yöntemlerini kullanmak suretiyle haksız ekonomik çıkar elde etmek için kişilerin iş ve çalışma hürriyetini ihlal etmek'', ''sendikal hakların kullanılmasını engellemek'', ''mala zarar vermek'' ve ''azmettirmek'' suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede, Kılıçdoğan'ın 43 yıl 10 aydan 175 yıla, diğer sanıkların ise 5 yıldan 34 yıla kadar değişen sürelerle hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

BİRÇOK SENDİKACI DURUŞMAYI İZLEDİ

Öte yandan, duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral ile Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, eski Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Petrol-İş SendikasıGenel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yunus Akıl, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) Kara Taşımacılık Bölümü Başkanı Mac Urata'nın da içinde bulunduğu çok sayıda sendikacı da izledi.

Duruşma öncesinde Ankara Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Türk-İş Genel Sekreteri Türkel ve ITF Kara Taşımacılık Bölümü Başkanı Urata, TÜMTİS üye ve yöneticileri hakkında açılan davanın haksız olduğunu ileri sürerek, sanıkların bir an önce beraatlarını istedi.

Bu arada, sanık yakınlarının da içinde bulunduğu izleyiciler, Ankara Adalet Sarayının 11. Ağır Ceza Mahkemesine açılan kapısından girişleri sırasında, kısa bir süre polisle tartıştı.