kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

20 bin öğrenci özel okul istedi

Pervin Kaplan
Devlete ait 3 bin 568 okulun toplam kontenjanı 224 bini aşıyor. 92 özel okul ise yerleştirme işlemini kendisi yapacak. Geçen yıl iki kez yerleştirme yapılan okullarda toplam 3 bin 638 kontenjan boş kalmıştı..
Fen, Anadolu ve Anadolu öğretmen liseleri olmak üzere devlete ait 3 bin 568 okul, öğrencilerini Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçlarına göre son kez seçecek. Devlet okulları gibi özel okullardan bazıları da öğrencilerini bu sonuçlara göre seçiyor. Ancak Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'ne bağlı 92 okul yerleştirmesini devlete bırakmazken sayıları 96'yı bulan özel fen liseleri, ilk yerleştirmenin ardından öğrencilerini kendileri belirlemeye başlayacak. Geçen yıl öğrencilerini OKS sonuçlarına göre alan devlet liselerinin sayısı 3 bin 568 iken okulların toplam kontenjanları 224 bin 752'ydi. Bu okullarda yapılan iki yerleştirmeye rağmen 3 bin 638 kontenjan boş kaldı.

ANADOLU LİSELERİ BAŞTA
Bu okullar arasında en fazla kontenjan 100 bin 510 ile Anadolu Liseleri'ne ait. Bu liselerin sayısı ise 860. Geçen yıl iki yerleştirme sonucunda bu okullarda boş kontenjan kalmadı. En fazla kontenjanı olan okullardan bir diğeri 30 bin 419 ile Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liseleri. Sayıları 820'yi bulan bu okullarda ise geçen yıl boş kalan kontenjan sayısı 107 oldu. En fazla boş kontenjan geçen yıl Anadolu İmam Hatip Liseleri ile Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullarda gerçekleşti. Sayıları 198'i bulan ve kontenjanları 16 bin 920 olan imam hatip liselerinde geçen yıl iki yerleştirmenin ardından boş kalan kontenjan sayısı bin 635.

OKULLAR 15 İLDE
Öğrencilerini son kez OKS'ye göre alacak okullardan biri de son iki yıldır sınav sonuçlarına göre öğrenci seçen ancak yerleştirmelerini kendileri yapan özel okullar. Sınava girecek 915 bini aşkın öğrencinin yaklaşık 20 bini özel okullar için başvurdu. Türkiye Özel Okullar Birliği ve İstanbul Ortak Yerleştirme Kurulu'na bağlı İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Edirne, Eskişehir, İzmir, Karabük, Konya, Muğla, Samsun, Şanlıurfa ve Mersin olmak üzere 15 ilde 92 özel okul bu kapsama giriyor.
Haberin fotoğrafları