kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AB ile gümrük duvarı biraz daha inceliyor

Yeni Haber
Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki gümrük birliği çerçevesinde, 1 Ocak Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki gümrük birliği çerçevesinde, 1 Ocak 2009'dan itibaren aralarında LCD ekran ve TV'ler ile DVD cihazlarının montajında kullanılan malzemelerin de bulunduğu 142 başlıktaki ürünlerde gümrük vergisi askıya alınıyor. Sağlıktan inşaat sanayine kadar pekçok sektörde gümrük vergilerini kaldıracak uygulama çerçevesinde AB tarafından tarife kontenjanı açılacak.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın "Gümrük Vergisi Askıya Alınması Ve Avrupa Birliği Tarafından Tarife Kontenjanı Açılması Planlanan Ürünlere İlişkin Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; AB ile Türkiye arasında ihdas edilen gümrük birliği çerçevesinde, 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle gümrük vergisi müştereken askıya alınması ve AB tarafından tarife kontenjanı açılması planlanıyor.

10 GÜN İTİRAZ SÜRESİ

Ürünlerden herhangi birini üretiyor olması nedeniyle gümrük vergisinin askıya alınmasına veya tarife kontenjanı açılmasına itiraz etmek isteyen sanayicilerin 10 gün içerisinde Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurmaları gerekecek.

Başvurulardan Müsteşarlıkça yapılacak değerlendirme sonucunda yeterli şartlara haiz olduğu tespit edilenler, AB Komisyonu Ekonomik Tarife Sorunları Grubu bünyesinde müzakere edilecek.

Belirlenen ürünlerin içinde; ilaçtan deriye, kağıttan inşaata, havacılıktan elektroniğe pekçok sektörde kullanılan malzemeler bulunuyor. Ürünler içinde LCD ekran ve TV ile DVD cihazlarının montajında kullanılan malzemeler de yer alıyor.

(ANKA)