kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AB'ye karayoluyla ihracatta faturalar yüzde 42 zamlanıyor

SEÇKİN ÜREY
Uluslararası karayolu taşımacıları da deniz ve hava taşımacıları gibi akaryakıttaki maliyet artışını her ay belirleyip faturaya yansıtacak..
Türkiye'nin AB'ye ihracatında büyük ağırlığa sahip kara taşımacılığı sektörü, hava ve deniz taşımacılığı sektörünün kullandığı akaryakıt fiyat artışı faktörü (BAF) uygulamasına geçti. AB'ye yapılan seferlerdeki tek yön için ortalama akaryakıt maliyet artışı her ayın 25'inde Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından hesaplanarak ilan edilecek ve sektör tarafından faturalara ayrı bir kalemde yansıtılacak. Haziran için AB'ye yapılan ortalama bin kilometre ve aşağısındaki tek yön seferin ücreti 93,45 Euro artacak. UND, AB'de ortalama dört bin kilometreye kadar olan seferler için her bir bin kilometre başına hesaplama yaptı. Yani, akaryakıt kaynaklı maliyet artışı yaklaşık yüzde 42 oldu. Gelecek aydan itibaren Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri içinde maliyet artışları ilan edilecek. UND Başkanı Tamer Dinçşahin, "Akaryakıt uluslararası nakliyecilerin maliyetinin yüzde 30'unu oluşturuyor. Son altı ayda maliyet ciddi biçimde yükseldi. Bugüne kadar yansıtılmıyordu ama hizmet sunmaya devam etmek için böyle bir sisteme geçmek zorundaydık" diye konuştu. Her ay ilan edecekleri maliyet artışlarının tavsiye kararı niteliğinde olduğunu ama uygulanmasının petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle zorunluluk olduğunu söyleyen Dinçşahin, "Zaten AB ve ABD'de uluslararası karayolu taşımacıları bu uygulamaya geçmişti. Buna geçmeyen bir tek Türk nakliyecileri kalmıştı" dedi.

İHRACATÇILARA SÖYLEDİK
Dinçşahin, karayolu taşımacılığı sektörünün uluslararası çatı örgütü IRU'nun da BAF'ın temel bir uygulama olması için çağrıda bulunduğunu kaydetti. İhracatın maliyetinin ister istemez artmış olacağını söyleyen Dinçşahin, "Bu uygulamaya geçmeden önce ihracatçı kesimiyle görüştük. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı'ya anlattık. Yapmak zorunda olduğumuzu anlattığımızda suistimal edilmemesi temennisiyle anlayış gösterdiklerini belirtti" şeklinde konuştu. Dinçşahin, "Hesaplamamızın Türkiye ayağında Kapıkule'deki vergisiz fiyatı baz aldık" dedi. S