kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

AKP basını... CHP basını

"AKP basını" , "CHP basını" ayırımı suni. 1950'lerin Türkiye'sinde mi yaşıyoruz? Zafer gazetesi, Demokrat Parti'nin; Ulus gazetesi, CHP'nin.
Birbirimizi karalamaktan vazgeçelim. Yeni Şafak ve Star, olsa olsa muhafazakâr kesime hitap eden, bir zamanların Tercüman'ına benziyor; üstelik, dünyadaki gelişmelere ayak uydurarak, soğuk savaş sonrasında olduğumuzun idraki içinde, daha liberal bir yayın çizgisi takip ediyorlar.
"AKP ve CHP basını" ayırımından ziyade, farklı bir perspektif benimsemeliyiz: 1) Dünyaya açık, AB değerlerine saygılı, liberal görüşleri savunan, laikliğe demokratik içerik kazandıran Türkiye'nin "kırmızı çizgilerini" uluslararası ilişkiler bağlamında -Kıbrıs ve Kuzey Irak örneklerinde gördüğümüz gibi-yeniden yorumlayan, askerin siyasete müdahalesini hoş karşılamayan gazeteler var. 2) Bir de diğerleri: Rejim tartışmasına çanak tutan; "Ülke bölünüyor laiklik elden gidiyor" korkusunu bir program dahilinde gündeme getirerek, otoriter ve ideolojik devlet yapısının çözülmemesine gayret eden, gözünün ucuyla da, "postal hareketlerini" izleyip, zaman zaman gerekli gören gazeteler.
Bence böyle bir ayırım çok daha gerçekçi.