kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAKİNE SANAYİCİSİ ZUHAL HANIM

Kayserili gelin mantı da açar bilgisayar kasası da yapar

ŞAH TANYERİ
Eşinin vefatıyla devraldığı makine şirketini iyi yönetmek için 47'sinde ikinci üniversiteyi okuyan Zuhal Gözüküçük, tek işçi ile başladığı iş hayatında bugün askeri dizüstü bilgisayarların kasa kısmını yapıyor..
Kayserili deyince genelde, cin fikirli, ticareti iyi bilen tüccarlar akla geliyor. Kayseri sayfamızda, bu kentte başarılı olmuş 3 kadın sanayiciye de yer veriyoruz. İkisi, mantısıyla ünlü Kayseri'ye gelin olarak gelmiş. Bunlardan Gözüküçük Makina'nın sahibi Zuhal Gözüküçük, 1952 Adapazarı doğumlu, ziraat yüksek mühendisi bir girişimci. Aslında eşinin vefatıyla sanayici oldu dersek yanlış olmaz. Önce kendisini tanıyalım. Oto yedek parça ticareti yapan babasını 11 yaşında kaybetti. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden 1974 yılında ziraat yüksek mühendisi olarak mezun oldu. Memleketinde lisede 1 yıl İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra, Amasya'da bir meyve suyu fabrikasının laboratuvarında 1 yıl çalıştı. Kayseri'de bir başka meyve suyu fabrikasına laboratuvar şefi olarak transfer oldu. Evlenip çoluk çocuğa karışınca, 1979 yılında özel sektörden ayrılıp Tarım Bakanlığı bünyesine geçti. 1997'de emekli olana kadar da çalıştı. Bakanlığa bağlı çalışırken, kırsal yörede kadınların eğitimi ile ilgilendi.

EŞİNE BAKMAK İÇİN EMEKLİ OLDU
Sanayici eşinin rahatsızlığı süresince yanında bulunmak için emekliliğini isteyen Gözüküçük, eşini kaybedince, makine imalatı yapan işyerini kapatıp, tezgahları satışa çıkarır. Makine imalatı, bilmediği bir alandır. Ancak iki olay tekrar işyerini açtırır. Satışa çıkınca, otobüs, traktör ve şeker fabrikalarına makine imalatı yapan şirketin tezgahları ucuza kapatılmaya çalışılır. Kayınpederi de bir gün, "İşyerinin her gün önünden geçiyorum. Kapalı olması zoruma gidiyor" der. Bunun üzerine 4 ay kapalı kalan işyerini açar.

BAŞTA DÜŞÜK FİYAT VERDİ
Tek işçi ile işe başlayan Gözüküçük, bugün 25 işçisi olduğunu ve 120 metrekarelik tesisinin de 2 bin 300 metrekareye ulaştığını söylüyor. 2.5 milyon YTL'lik ciro gerçekleştiren Zuhal Hanım, başarıya giden süreci şöyle anlatıyor: "İlk başta şeker fabrikasının sipariş ettiği parçayı yapıyorduk. Önce küçük bir iş verdiler. Bir makine parçasının tornalanmasıydı. İhalede en düşük fiyatı verdiğimiz için bize vermek zorunda kaldılar. Kendimizi ispatlayana kadar da düşük fiyat verdim. Zamanla normal kâr oranlarına çektik. İşleri bitirdikçe, değişik parçaların imalatını da aldık. Vagon fabrikalarının ihalelerine girip makine siparişlerini karşılamaya başladık. Şimdi TÜBİTAK için askeri dizüstü bilgisayarların kasa kısmını yapıyoruz. TAİ ile tedarikçilik görüşmesi aşamasındayız. İhracata da başladık. Irak'a doğalgazla elektrik üreten türbin parçası yaptık."