kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Havacıları asker kurtaracak

HACER GEMİCİ
Akaryakıt fiyatlarındaki artış ile baş edemeyen şirketler maliyetlerini düşürmek için arka arkaya önlemler alıyor. Bunlar arasında en önemlisi uçuş güzergâhlarını değiştirmek Genelkurmay'a başvurarak 'yasak bölge' olarak ifade edilen hattı kullanmak isteyen havayolu şirketleri, bu sayede en az 300 milyon dolar tasarruf etme peşinde ..
Petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle maliyetleri içinde akaryakıtın payı yüzde 20- 30'lardan 40'lara kadar tırmanan havayolu şirketleri gözlerini uçuşa yasak bölgelere dikti. Geçtiğimiz hafta THY, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve özel sektör temsilcileri bir araya gelerek, akaryakıt maliyetlerine karşı alınabilecek önlemleri masaya yatırdılar. Bu sırada gündeme Genelkurmay Başkanlığı'nın denetiminde olan 'uçuşa yasak bölgeler' de geldi. Şirketler tarafından yapılan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a iletilmek üzere olan çalışmada uçakların, uçuşa yasak bölgeleri kullanmaları durumunda yolun kısalacağı ve en az 300 milyon doları bulan bir tasarruf sağlanacağının altı çizildi. Edinilen bilgiye göre, Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden birçok noktayı Genelkurmay, 'notamlı bölge' yani uçuşa yasak bölge olarak ilan ediyor. Havayolu şirketleri de rotalarını buna göre belirliyor. Örneğin, İstanbul-Adana seferini yapan bir uçak bu notamlı bölgenin çevresinde dolaşırken 9 dakika zaman kaybediyor. Bu kaybedilen zamanlar alt alta toplandığında ise zamandan yapılacak tasarrufla yaklaşık 300 milyon dolarlık bir maliyetten kurtulma gündeme gelebilecek. Konuyla ilgili görüştüğümüz özel havayolu şirketi temsilcileri Genelkurmay ile görüşmeleri DHMİ yetkililerinin yürüttüğünü belirterek, "Öğrendiğimize göre Genelkurmay Başkanlığı bu konuya çok da soğuk bakmıyor. Hazırlanan rapor önce Bakan'a ardından da Genelkurmay'a gidecek. Artan maliyetleri azaltmak için yapılabilecek en iyi tasarruf şu anda bu olarak görünüyor" diyorlar.

100 MİLYON $'LIK TASARRUF
Özel havayolu şirketleri bir yandan yasak bölgede uçarak yolu kısaltıp, tasarruf edebilmek için askerden izin beklerken, diğer yandan da her şirket kendi tedbirini alıyor. Yaklaşık üç ay önce bir çalışma başlatan Türk Hava Yolları da yaklaşık 100 milyon dolar tasarruf etme peşinde. IATA yetkilileri ile görüşülerek hazırlanan tasarruf tedbirleri ile ilgili çalışma henüz bitmiş değil. THY yetkilileri, "Çalışma henüz bitmedi ancak toplam 100 milyon dolarlık bir tasarruf sağlamayı hedefliyoruz. Bunun içinde güzergâhların optimizasyonu var. Yine ağırlıklarla ilgili düzenlemeler olacak. Bagaj, yolcu gibi birçok unsur bunun içine girecek" değerlendirmesinde bulundular.