kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İshak Alaton, "Türkiye’de petrol alternatifi olacak güneşe dayalı endüstrinin saygın ve ekonomik şekilde gelişmesi için çok aktif olma projemiz var" dedi.

'İşler o kadar iyi ki dolar yine tepetakla, karamsar değilim'

Alarko Başkanı İshak Alaton, "Ben katiyetle bir karamsarlık içinde değilim. Büyük heyecan duyuyorum. Türkiye, hiç farkında olmadığınız bir şekilde dünya ile entegre oluyor" dedi..
Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, "İşler o kadar iyi gidiyor ki dolar tekrar tepetakla, YTL yine yukarıda'' dedi. Alarko-Carrier ortaklığının 10. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Alaton, Carrier'in, 1930'lu yıllarda Türkiye'ye geldiğini, birlikteliğinin Tokar adlı şirketle olduğunu, savaş yıllarının Tokar'ın mümessilliğinde geçtiğini ve 1951 yılında İTÜ'den mezun olan Üzeyir Garih'le yollarının çakıştığını anlattı. Alarko Carrier'in kârlılık bakımından daha önce birkaç yıl boyunca Carrier'in bulunduğu 135 ülke arasında bir numara olduğunu belirten Alaton, işçisine hakkını veren ve güvenen bir şirket olduklarını vurguladı. Çin'i bir fırsat olarak gördüklerini belirten Alaton, Gebze'deki fabrikadan Çin'e gittikçe artan bir ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

'KARAMSARLIK İÇİNDE DEĞİLİM'
Alaton, bir gazetecinin "Piyasalardaki gelişmeler ve AK Parti'ye yönelik kapatma davası nedeniyle bir karamsarlık tablosu olduğunun belirtildiğini'' ifade etmesi üzerine de şunları kaydetti: "Çinlilerin 'gerçeğin bin yüzü var' diye bir sözü var. Sizin söylediğiniz gerçeğin bir yüzü. Ben söylediğim zaman iki yüzü. Daha 998 gerçek var. Ben katiyetle bu karamsarlık içinde değilim. Çünkü Türkiye, hiç farkında olmadığınız bir şekilde dünyaya açılıyor ve dünya ile entegre oluyor. Bu, sadece ekonomik bir entegrasyon değil, aynı zamanda zihinsel bir entegrasyon. Benim iyimser görüşüme ilaveten verebileceğim en önemli parametre, bir ara dolar 1.32 YTL'ye çıkmıştı, bu sabah 1.21 YTL'ye düştü. (İhracatla ilgili olarak, tekrar 1.20'nin altına inerse) diye, dövünüp duruyoruz. Aksine işler o kadar iyi gidiyor ki dolar tekrar tepetakla, YTL yine yukarıda.''

GÜNEŞ ENERJİSİNE YATIRIM
Alaton, "Türkiye'de petrol alternatifi olacak güneşe dayalı endüstrinin saygın ve ekonomik şekilde gelişmesi için çok aktif olma projemiz var" dedi. Uçak motorları ve asansör işine girmeyi düşünmediklerini bildiren Alaton, "Petrol alternatifleri çok heyecan duyduğumuz bir konu. Hem elektrik üreten paneller olarak hem de ABD'de daha yeni teknolojiler gelişiyor. United Technology şemsiyesi altında özellikle bu teknolojilere büyük Ar-Ge yatırımları yapmış iki tane şirket var. Onlarla yakın temastayız" şeklinde konuştu.