kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Kadınlar iş buluyorsa eve sıkışıp kalmıyorsa nüfusunuzu artırın'

Esen EVRAN BERLİN
Sarkozy'nin ekonomi danışmanı Jacques Attali, Liderler Konferansı'nda 110 perakendeciye seslendi: "Maalesef birçok ülkede kadınlar işgücüne dahil olamıyor. Nüfusunuzu artırın ama kadınlar evde sıkışıp kalmasın"..
Fransız Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin baş ekonomi danışmanı Jacques Attali, Berlin'de düzenlenen Perakende Liderler Konferansı'nda, Türk şirketlerine seslendi. Yaklaşık 110 perakendeciyi, tarihte yolculuğa çıkaran, farklı yüzyıllarda dünyaya hükmeden coğrafyaların nasıl değiştiğini anlatan Attali, sıra günümüze geldiğinde Türkiye'nin en önemli gündem maddesinden çarpıcı bir mesaj verdi: Türkiye'nin AB'ye tam üye olacağına inanıyorum. Bu, AB'nin de lehine. Ama umarım Türkiye vazgeçmez! Gelecekte Türkiye, Ukrayna ve Rusya'nın katılımıyla AB'nin çok daha güçlü olacağını söyleyen Attali, Sarkozy'nin Türkiye'nin AB sürecine ilişkin tutumuna yönelik soruları şöyle cevapladı: "Sarkozy yakın dostum. Ama onun sözcüsü değilim. Burada kendi görüşlerimi söylüyorum. Sarkozy Fransa'nın değil AB'nin görüşlerini benimsemek durumunda. İspanya ve Polonya bu süreci yaşadı. Ukrayna ve Türkiye de yasayacak. Ama Türkiye mutlaka AB'ye girecek. Fransa'nın düşmanınız olması mümkün değil. En büyük düşmanınız dışınızdaki değil içinizdeki mihraklardır"

'NÜFUS KÖTÜDÜR DİYEMEM'
Avrupa Kalkınma Bankası olarak Türkiye'de mikro finans çalışmalarına bu yıl başladıklarını hatırlatan Attali, "Mikro finansın başarılı olduğu yerlerde nüfus da geriliyor. Kadınlar çalışmaya başladıkça artık 7-8 çocuk doğurmuyorlar" diye konuştu. Türkiye'deki "En az 3 çocuk doğurun" tartışmalarına atıfta bulunan Attali "Nüfus iyidir veya kötüdür diyemem. Bu bir prensip meselesi değil. Siz aynı anda hem nüfusunuzu artırıp hem de finansmanınızı sağlayabiliyorsanız sorun değil" dedi. Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını Fransız kadınlarından 30 yıl önce elde ettiğini hatırlatan Attali, "Kadınlar da işgücüne katılabiliyorsa, evde sıkışıp kalmıyorsa o zaman nüfusunuzu artırın. Ama benim bu konuda şüphelerim var. Maalesef birçok ülkede kadınlar işgücüne dahil olamıyor. Mikro finansman bir çözüm yolu olabilir ama kadınlar eve kapanmayacak" diye konuştu.