kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ersel Göral

'30 Euro'luk turisti bırakıp zengin ülkelere yönelelim'

ŞAH TANYERİ TUNUS
İTO Başkanı Yalçıntaş, tekstilden sonra turizmde de Türkiye'nin kabuk değiştirmesi ve birim harcaması yüksek ülkelere yönelmesi gerektiğini söyledi..
Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin (ASCAME) organize ettiği 3'üncü Akdeniz Turizm Forumu 'MEDITOUR 2008', Tunus'un Hammamet kentinde gerçekleştirildi. İTO'nun yanı sıra 21 ülkeden 200 odayı çatısı altında toplayan ASCAME'nin de Başkanı olan Murat Yalçıntaş, 3 bin 800 kilometrelik devasa bir bölgeyi temsil eden Akdeniz'in gelişimi için anahtar sektörlerden birinin turizm olduğuna dikkat çekti. Dünya Ticaret Örgütü'ne göre 2020 yılında Akdeniz'i 400 milyon turistin ziyaret edeceğini kaydeden Yalçıntaş, Akdeniz ülkelerinin birbirine rakip olmak yerine birbirlerini tamamlayarak dünya turizm pastasından daha çok pay alması gerektiğini vurguladı.

SÜSLEME EKSİKLİĞİMİZ VAR
Murat Yalçıntaş, Türk gazetecilere yaptığı değerlendirmede de, Akdeniz bölgesinin dünyanın en önemli turizm bölgesi olmasına karşın, turistten aldığı payın düşük olduğunu, Antalya'da da aynı sıkıntının yaşandığını belirtti. Murat Yalçıntaş, "Tesislerimizin hepsi Avrupa'dakilerden daha iyi ama bizden daha fazla kazanıyorlar" diye konuştu. Dünyada turizmin kitle turizminden bireysel hizmete yöneldiğini belirten Yalçıntaş, Türkiye'nin de turizmde ayrışmaya gitmesi, daha özel paketlere yönelmesi, kitle turizmini Tunus gibi ülkelere bırakması gerektiğini kaydetti. Murat Yalçıntaş, "30-60 Euro'luk turiste bakmamamız, birim harcaması yüksek ülkelere yönelmemiz lazım" diye konuştu. Türkiye'yi ziyaret eden turistin bıraktığı ortalama para miktarını 829 dolardan 4-5 yılda 2 bin dolarlara çıkartmak gerektiğini vurgulayan Yalçıntaş, Türkiye'nin sahip olduğu güzelliklerle, hayranlıkla gıpta ile izlenen bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Daha kısıtlı imkanlara sahip ülkeler elindekileri daha iyi pazarlıyor. Bizim pazarlamada, süslemede eksiklerimiz var" diye konuştu.