kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
George Soros

'Cin, şişeden çıktı kayıplar artacak zenginlik bitecek'

Ünlü yatırımcı George Soros, resesyon sürecinde zenginliklerin yok olacağına işaret etti. Warren Buffett ise bankaların kendi kazdıkları kuyuya düştüğünü söyledi..
Yatırım dünyasının ünlü iki ismi George Soros ve Warren Buffett dünya ekonomisine yönelik yaptıkları açıklamalarla gündeme damgalarını vurdu. George Soros verdiği demeçte ABD'de yaşanan resesyonun çok ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, "Bu, zenginliklerin yok edildiği bir dönem olacak" dedi. Dünyanın en zengin insanı olarak bilinen Warren Buffett ise mortgage krizine yönelik olarak bankacıları suçlayarak, "Bankalar başkaları için hazırladıkları zehirli içeceği kendileri yudumlamak zorunda kaldı. Normal şartlarda hazırladıkları bu tür içkileri hep başkalarına içirirler" yorumunda bulundu. 62 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Buffett, ABD'nin resesyona girdiğine de dikkat çekerek, bu sürecin uzun zaman alacağını sözlerine ekledi. Türev piyasalarına da yüklenen Buffett, "Yasa, bu araçları kontrol altında tutmaya yetmedi. Bu sektörler tamamen bağımsız çalışmaya başladı. Diğer bir ifadeyle cin şişeden çıktı ve onu tekrar şişeye sokmak mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu. George Soros, İngiltere'de yayınlanan The Daily Telegraph gazetesi ile yaptığı söyleşide, "Hayatımızın en ciddi resesyon ile karşı karşıyız" dedi. 77 yaşındaki Soros "Bu, zenginliklerin yok edildiği bir dönemdir. Daha az insan para kazanacak. Kaybedilen para, kazanılan paradan fazla olacak" şeklinde konuştu.

GREENSPAN'IN SUÇLANMASI GEREK
George Soros doların zayıflaması, Ortadoğu petrolünde arzın giderek azalması ve Çin'in rekor düzeydeki talep artışının enerji fiyatlarındaki artışı bir yere kadar açıklayabileceğini belirtirken, spekülasyonların fiyatları giderek daha fazla etkilediğini ifade etti. Soros, ABD ve İngiltere'nin resesyona girmesine kadar petrol fiyatlarındaki köpüğün patlamayacağını, her iki ülkede de krizin etkili olmasının ardından fiyatlarda dramatik bir düşüş görülebileceğini söyledi. Petrol ve gıda fiyatlarındaki artışın ekonomik durgunluğu daha da artıracağını belirten Soros, her şeyin resesyonun talebi azaltmasıyla düzelebileceğini ifade etti. Soros, mortgage krizine değinerek "Kuralları koymak otoritelerin görevidir ve bazen kimi insanlar, kuralları ihlal eder veya subprime mortgage gibi uygunsuz faaliyetleri yürütür" şeklinde konuştu. Bunun bir "skandal" olduğunu ve mortgage sektörünü düzenlenmediği için ABD Merkez Bankası eski Başkanı Alan Greenspan'ın suçlanması gerektiğini söyledi.