kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Nükleer santral ihalesi için 5 ülkeden teklif geldi'

3Hükümet Sözcüsü Çiçek, zarfların 24 Eylül'de açılacağını ancak bugüne kadar nükleer santral için Fransa, Rusya, Kanada, Japonya ve Belçika'dan teklif geldiğini açıkladı3İktidara geldiklerinde 21-22 dolar olan petrolün bugün 135 dolardan işlem gördüğünü söyleyen Çiçek, "Bu, bütçe dengenizi alt üst eder" dedi..
Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, nükleer santral ihalesine bugüne kadar 5 ülkeden başvuru olduğunu belirterek söz konusu ülkeleri; Kanada, Japonya, Fransa, Belçika ve Rusya olarak sıraladı. Çiçek, 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Türkiye'de nükleer enerjiyle ilgili çok önemli bir adım atıldığını, Türkiye'de bu alandaki kaynağın da kullanılabilmesi için ihaleye çıkıldığını, 24 Eylül 2008 günü tekliflerin açılacağını belirtti. Çiçek, "Şu ana kadar 5 ülke müracaat etmiştir. Kanada, Japonya, Fransa, Belçika ve Rusya olmak üzere 5 ülke Türkiye'nin açtığı bu ihaleye katılmıştır. Ümit ediyoruz ki 24 Eylül 2008 günü bu alanda önemli bir açılım gerçekleşmiş olacaktır'' diye konuştu.

'YABANCIYA SATIŞ ÇÖZÜLMELİ'
Bakan Çiçek, yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz mal edinmesiyle ilgili konunun da Bakanlar Kurulunda ele alındığını belirtti. Bu kanunun Anayasa Mahkemesine götürüldüğünü ve Yüksek Mahkeme'nin iptal kararı çerçevesinde yeni baştan düzenlenmesine fayda görüldüğünü anlatan Çiçek, dolayısıyla bu tasarının tek maddelik bir düzenleme olduğunu ifade etti. Çiçek, Meclis'in gündeminde yabancıların mülk edinmesiyle ilgili iptal kararına konu olan bir kanunun bulunduğunu, o kanunla birlikte bu konunun çözümünde fayda görüldüğünü dile getirdi. Toplantıda ele alınan en önemli konulardan bir tanesinin ülkedeki enerji yatırımlarıyla ilgili son durumun olduğunu belirten Çiçek, şöyle devam etti: ''Enerji konusu, bütün ülkelerin en baş sorunudur. Nisan 2008 sonuna kadar, işbaşına geldiğimiz 18 Kasım 2002'den bugüne işletmeye giren özel sektöre ait 3 bin 317 megawat gücünde 184 santral işletmeye açıldı. Ayrıca 11 bin 250 megawat kurulu gücünde yeni santral yatırımına başlanmıştır.''