kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İçeride likidite sıkıştı, bono faizleri yüzde 20'yi yine aştı

Piyasalardaki likidite sıkışıklığı, ABD ve İngiltere piyasalarının kapalı olmasının yanı sıra artan enflasyon endişesi ile bono faizleri dün yüzde 20'yi geçti. Faizler en son 8 Mayıs'ta yüzde 20.26'yı görmüştü..
ABD ve İngiltere piyasalarının tatil olması nedeniyle düşük hacimli günde bono faizleri dün yüzde 20 seviyesini aştı. 13 Ocak 2010 vadeli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi dün yüzde 20.01'e kadar yükseldi. Yaklaşık 1 milyar YTL'lik işlem hacmine ulaşan İMKB-100 endeksi yurtdışı borsalardaki gerileme ile dün yüzde 1.31 değer kaybederek, 39 bin 439 puana geriledi. Dolar kuru ise yüksek petrol fiyatlarının yarattığı enflasyon tedirginliği ile dün 1.24-1.25 lira arasında hareket etti. Dolar dün bankalararası piyasada 1.2465-1.2480 YTL'den kapandı.

HIZLI İYİLEŞME BEKLENMİYOR
JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, uluslararası piyasalarda ve içeride özellikle politik belirsizlik düzelmeden bono faizlerinde düzelme beklemediğini söyleyerek, "Türkiye piyasalarındaki likidite sıkışıklığı, dış piyasaların tatil olması, Merkez Bankası'nın faizleri ne kadar artıracağı belirsizliği ve artan enflasyonun verdiği tedirginlik ile bono faizleri dün yüzde 20 seviyelerine yükseldi. Ancak bu yükselme eğiliminin uzun süre devam edeceğini düşünmüyorum" dedi.

İÇ BORÇ YÜKÜ TEDİRGİN ETTİ
Ak Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar da piyasalardaki likidite sıkışıklığına dikkat çekerek, Merkez Bankası'nın açık piyasa işlemlerinin negatif olduğunu anımsattı. Aklar, 133 dolar seviyelerinde seyreden petrol fiyatlarının yılın geri kalanında hiç artamasa bile yıllık ortalama petrol fiyatlarını 120 dolara taşıdığına işaret ederek, "Rekor petrol fiyatlarıyla risk primi artıyor. Yüksek petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açık üzerindeki olumsuz etkisi, Hazine'nin temmuz ve ağustos aylarında yüklü iç borç ödeme yapması gerektiği ve bu borcu çevirmenin yarattığı endişeler de bono faizlerinin yükselmesinde etkili oldu" diye konuştu. Aklar, bono faizlerinin önümüzdeki günlerde yukarıya doğru hareket edebileceğini de öngördü.