kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kasırga kök söktürdü cunta bildiğini okuyor

Myanmar'daki Nargis kasırgası yüz binlerce kişiyi evsiz bıraktı. Askeri yönetim ülkesindeki insanlık dramına karşın uluslararası yardım çağrılarına koşullu onay vereceğini açıkladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kasırga kök söktürdü cunta bildiğini okuyor
Myanmar tarihinin en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıya. Felaketin bilançosu giderek ağırlaşıyor. Myanmar devlet radyosu tropik Nargis kasırgasında ölü sayısının 30 bin olduğunu duyurdu. 41 bin kişi de kayıp. Dışişleri Bakanlığı daha önce kasırgada ölü sayısının 15 bin olduğunu açıklamıştı. Myanmar'ı vuran kasırga, ülkenin en büyük kenti Yangon ve İrravadi bölgesini yerle bir etti. 24 milyon nüfuslu 5 bölgede, afetten yüzbinlerce kişi etkilendi. Bazı köyler, haritadan silindi. Kasırganın etkili olduğu bölgelerde elektrik ve su yok, ulaşım güçlükle sağlanıyor.

CUNTA PAZARLIK YAPIYOR
Bu korkunç ölü bilançosunun yanında tartışılan ise ülkeyi 46 yıldır yöneten cuntanın dış yardımlara çok sınırlı bir izin vermesi. Felaketlere ilgili yerel basında çıkan haberlere sansür koyan askeri yönetim yapılan yardımların da yalnızca kendileri tarafından gerçekleştirildiğine dair bir imaj çizmeye çalışmakla eleştiriliyor. Uluslararası yardımlara ancak koşullu bir şekilde izin verileceğini belirten Myanmar yetkilileri insanlık dramının yaşandığı bu ortamda bile kendi propagandasını yaparak, "Kimseye ihtiyacımız yok" mesajı vermeye çalışmakla eleştiriliyor. Cunta yetkilileri BM yetkilileri ile yapılacak yardımlar öncesi de görüşülmesi şartı koşuyor. Sürgündeki muhalifler "Neredeyse yardım edenle pazarlık yapacaklar" diyerek tepki gösteriyor.

HALKI UMURSAMIYORLAR
Ülkenin cunta rejiminden kaçan sürgündeki muhalifleri ise komşu Tayland'da çıkardıkları gazetelerde Myanmar'daki cuntaya öfke kusuyor. New York Times gazetesine isim vermeden konuşan Batılı bir diplomat, "Ülkeyi generaller yönetiyor. Yardımlar konusunda bile uzlaşmaz bir tavır içindeler. Hiçbir şey umurlarında değil. Biz askeri hükümetin bu felaket ile ilgili çözümleri daha etkili bir şekilde çözebileceğini düşünmüştük. Sanırım düşündüğümüz gibi olmadı" dediler. Felaketin en çok vurduğu bölgelerden Yangon'da yaşayan halkta da cunta rejimine öfke hâkim. Bir Myanmarlı, "Askeri yönetim kendisini halka sevdirmek için altın bir fırsatı kaçırdı. Ordu yalnızca kendi üyelerinin oturduğu sokakları temizliyor. Halk umurlarında değil" diyor. Uluslararası yardım kuruluşu World Vision, sınırlı yardımların ulaştırılmasındaki zorluklar nedeniyle felaketin sonuçlarının tsunamininkinden daha büyük olabileceğini belirtti. Ülkede faaliyet göstermesine izin verilen ender kuruluşlardan biri olan World Vision'a ait helikopterlerin kasırganın vurduğu bölgeler üzerinde uçtuğu ve bu yükseklikten bile cesetlerin ve yıkımın büyüklüğünün görülebildiği bildirildi.
Haberin fotoğrafları