kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AB'ye yeni yapılanma içinde başkan aranıyor

Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL SADİ TEKELİOĞLU / KOPENHA
Avrupa Birliği'nin 2009'da yürürlüğe girecek olan Lizbon anlaşmasına göre seçeceği ilk AB Konseyi başkanlığı için favori gösterilen isimler Lüksemburg Başbakanı Jean- Claude Juncker ile Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen.....
Avrupa Anayasası yerine geçen Lizbon anlaşmasına göre önümüzdeki yılbaşında AB Konseyi başkanını seçecek Birlik'te bazı isimler öne çıkmaya başladı. AB kulislerinde ismi başkanlık için en çok konuşulan kişi Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker. Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e de bu görev için büyük bir sempatiyle bakılıyor. Belçika eski Başbakanı Guy Verhofstadt ve İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair'de ismi gündeme gelenlerden. AB üyesi ülkelerin basını da başkanlık için farklı isimlerin yanında duruyor.

RASMUSSEN KULİSTE
Fransız gazeteleri Juncker'i ismi üzerinde uzlaşırken, İngiliz basını ise İngiltere Blair'in yanı sıra Rasmussen'i en AB Konseyi Başkanlığı'na uygun isim olarak ön plana çıkarttı. Son günlerde Danimarka'da patlayan genel grev, başörtüsü tartışmaları gibi konularda sessiz kalan ve tavır belirlemekten kaçınan Rasmussen'in Avrupa başkentlerine sık sık yaptığı ziyaretler 'AB başkanlığı için kulis yapıyor' yorumlarına yol açıyor. Rasmussen'in sosyal ilişkileri kuvvetli, kararlı ve ilkeli bir devlet adamı portresi çizmesiyle üzerinde mutabık kalınacak bir isim olabileceği düşünülüyor.