kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Boş tartışmalara ihtiyaç yok"

AA
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yatırım yapan, üreten, istihdam oluşturan, ihracat yapan, çalışan, kazanan kazandığını, yeniden aynı süreçte kullanan herkesin başımızın üzerinde yeri vardır'' dedi.

Erdoğan, Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde, İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş Enterge Tesisleri'nin açılış ve gemi indirme töreninden yaptığı konuşmada, Biga'nın, İÇDAŞ'la iftihar etmesi gerektiğini, kendilerinin de firmanın sahibi Aslan ailesi gibi gerçekten müteşebbis bir kurumun olmasıyla ayrıca iftihar ettiklerini belirtti.

''Sağ olsunlar bağırarak, çağırarak, 'Biz, buradayız' demiyorlar; Sadece yatırımlarıyla kendilerini ortaya koyuyorlar. İşte, eser ortada'' diyen Erdoğan, bu eserlere bakarak, ''Türkiye'nin nice bu tür İÇDAŞ ailelerine ihtiyacı bulunduğunu'' söylediklerini kaydetti. Erdoğan, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin ihtiyacı olan şey; İçi boş tartışmalar değil, işte burada gördüğünüz manzaradır. Yatırım yapan, üreten, istihdam oluşturan, ihracat yapan, çalışan, kazanan, kazandığını yeniden aynı süreçte kullanan herkesin başımızı üzerinde yeri vardır. İÇDAŞ'ın sahipleri ve yöneticilerinin, Türkiye'nin geleceğine güvenerek, yatırımı, üretimi, istihdamı esas alan bu vizyonun, tüm şirketlere örnek olmasını diliyorum. Türkiye, kendisine güvenen, inanan ve bu doğrultuda fedakarlıklarda bulunan hiç kimseyi, hiçbir kurumu mahcup etmedi. İÇDAŞ camiası da bu ülkeye olan güvenlerinin karşılığını sadece kar olarak değil, sevgi, saygı ve takdir olarak da daima alacaktır.''

RAKAMLARLA TÜRKİYE


Erdoğan, Türkiye'nin son yıllarda her alanda yepyeni bir döneme girdiğini, kamu kurumlarıyla, özel sektörüyle, sivil toplumuyla ve teker teker bireyleriyle Türkiye'deki standartların fevkalade değiştiğini söyledi. Sadece temel ekonomik göstergelere ilişkin rakamlardaki değişimlerin bile yaşanan sürecin önemini göstermeye yettiğini ifade eden Erdoğan, 2007 yılı sonu itibariyle ihracatın 107 milyar dolar, dış kaynaklı küresel sermayenin 22 milyar dolar olarak Türkiye'ye gelip girmesinin, nereden nereye gelindiğini gösterdiğini vurguladı. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu bir güvendir, istikrardır. Küresel sermaye, yani halkın diliyle yabancı sermaye güvenmediği ülkeye girmez, istikrar olmayan ülkeye girmez. Türkiye'ye güvendiği için geliyor, istikrar olduğu için geliyor. İşte bunu yakaladık. Ekonomimiz 23 çeyrek kesintisiz büyüdü. Hamdolsun rekor seviyelere ulaştık. AB adaylığı süreci, her geçen gün güç kazanarak, devam ediyor. Bizler, yeni adımlar atmanın arefesindeyiz. İşte bugün burada ta Amerika'ya kadar bakıyorsunuz; İthalat, ihracat zinciri kurulmuş. Dünyanın değişik yerleriyle işte şurada gemilere bakıyoruz, bunu görüyoruz. Az önce öğrendim; Şu gördüğümüz bölgede 400 megavatın üzerinde enerji üretilecek. Bu bir iftihar meselesidir. Termik santrallar kömürden enerji üretilmesi ve burada en ileri teknolojiyle yapmak suretiyle çevre dostu bir enerji santraline burada kavuşmuş oluyoruz.

Türkiye'de denizciliğimizde bir devrim yapıldı. Türkiye 2002 yılında dünyada 23'ncü sıradaydı; Çin, Güney Kore ve Japonya'dan sonra dünyada 4'ncü sıraya oturdu. Yat inşaatında ise dünyada 3'ncü olduk. Tersane sayımızı 37'den 84'e çıkardık. 57 tane yeni tersanenin yapımı devam ediyor. 2013 hedefimiz, ülkemizin 140 adet tersaneye sahip olması. Bunlar planlandı ve gerçekleştirilecek.''

TERSANE SAYISINDA ARTIŞ


Tuzla bölgesine sıkışan gemi inşaat sektörünü kıyı şeridine dengeli bir şekilde yaymakta olduklarının altını çizen Erdoğan, 2003 yılından bu yana 47 tersaneyi hizmete açtıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Bütün bunlardan rakamsal olarak bir şeyi daha ifade edeyim; 1998-2002 yılları arasında gemi inşaat sektöründeki ihracat 1.2 milyar dolarken, 2003-2007, yani iktidarımız döneminde 4 kat artarak 5.3 milyar dolara ulaştı ve ihraç edilen gemi sayısı da aynı dönemlerde 56'dan 183'e çıktı. İşte bu bizim iktidarımızın farkıdır. Bütün bunlarla beraber eğitimde, sağlıkta, adalette attığımız bu adımlarla Kepez'de bir liman kazandırdık Çanakkale'ye. Çanakkale-Gökçeada arasında feribot seferleri başladı. Eskiden ciddi sıkıntılar vardı. Şimdi 1 saat gidiş, 1 saat geliş; Buralara geldik. Teknoloji bu, çağdaş muasır ülke seviyesine çıkmak bu.

''REHAVETE KAPILAMAYIZ''

Lafla muasır medeniyetler seviyesine ulaşılmaz. Çanakkale'mize bu hizmetleri inançla, kararlılıkla devam ettireceğiz. Türkiye yaşadığı büyük değişimi kolay gerçekleştirmedi. Devletiyle milletiyle çok çalıştı. Fakat değişim kesintisiz bir süreç. Bugüne kadar elde ettiğimiz sonuçlara bakarak rehavete kapılamayız. Önümüze yeni ve daha büyük hedefler koyup çalışmalarımızın ritmini bu doğrultuda arttırmak zorundayız. Unutmayalım ki; Türkiye'nin, nüfusundan milli gelirine kadar pek çok rakam, dönemimizde sağlıklı bir yapıya kavuşuyor. Rakamlar netleştikçe tarihi denebilecek dönüşümleri gerçekleştirdikçe durumumuzun birçok ülkenin ne kadar ilerisinde olduğu daha iyi anlaşılıyor. Türkiye, her geçen gün dünya zirvesine doğru emin adımlarla ilerliyor.''


Türkiye ekonomisinin şu anda dünyanın 17, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi haline geldiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, bu seviyeye durup dururken gelmediklerini, bu güvenle dünyadaki değişimi Türkiye'nin lehine yönlendirebileceklerine olan inançlarıyla ''2023 hedefimiz Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmaktır'' dediklerini dile getirdi.

Erdoğan, yaklaşık 15 yıllık bir dönemde 7 basamak birden yükselmeyi hayal olarak görenlerin çıkacağına dikkati çekerek, ''Ama unutmayalım ki; 2002'den bakıldığında bugün bulunduğumuz yerler onlar için yine hayaldi ama bu hayaller gerçek oldu. Eğer inanırsanız; Kendinizi doğru tartıp planınızı, programınızı sağlam yaparsanız hayal sayılan şeylerin hepsi gerçek olur'' diye konuştu.

İÇDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Aslan da Türkiye'nin yürütmekte olduğu kalkınma hamlesinde en önemli payın Türk insanına, onun yaratıcılığına ve çalışkanlığına güvenen hükümetlere ait olduğunu belirtti.

İÇDAŞ Genel Müdürü Bülent Engin ise gemiyi denize indirmede balon yönteminin kullanılacağını vurgularken, bu yöntemle gemi denize indirme tekniğini Türkiye'de ilk uygulayan şirket olduklarını, bugün itibariyle balon tekniğiyle en yüksek tonajdaki gemiyi denize indireceklerini anlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törene katılan bakanlar ve İÇDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Aslan'ın katıldığı törenle, balon tekniğiyle 7 bin grostonluk ''Kardeniz'' adlı gemiyi, ''Vira Bismillah'' diyerek denize indirdi.