kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dokunulmazlıklar Meclis gündeminde

Yeni Haber
Siyaset, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı kapatma davası ve AKP'nin izleyeceği stratejiye kilitlenirken, Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nun gündemini de milletvekilleri hakkındaki dokunulmazlık dosyaları oluşturacak.

Komisyon yarın yapacağı toplantıda, hazırlık komisyonlarının, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının dönem sonuna bırakılması yönünde karar verdiği dosyaları görüşecek.

Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, yarın yapacağı toplantıda milletvekilleri hakkındaki dokunulmazlık dosyalarını görüşecek. Hazırlık komisyonlarının "milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının dönem sonuna bırakılması" yönünde karar verdiği 74 dosyayı masaya yatıracak olan Karma Komisyon, hazırlık komisyonlarında olduğu gibi haklarında dokunulmazlık dosyası bulunan milletvekillerine yazılı ya da sözlü savunma yapabileceklerini gönderdiği yazıyla bildirdi. 67'i 22. dönemden olmak üzere toplam 74 dokunulmazlık dosyasının arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın dosyaları da yer alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında 22. dönemden kalan ve "görevi ihmal" ve "zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrak ve kayıtlarda sahtecilik ile cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlamalarını içeren iki ayrı dokunulmazlık dosyası bulunurken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hakkındaki dosyaların kapsamını "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna Muhalefet" ve "Hakaret" oluşturuyor. Milletvekilleri hakkında düzenlenen dokunulmazlık dosyalarının kapsamını ise ağırlıklı olarak "298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna muhalefet" suçu oluştururken, dosyalar arasında, özel evrakta sahtecilikten Devlet İhale Kanunu'na muhalefete, görevi kötüye kullanmaktan ihaleye fesat karıştırmaya, hakaretten dikkatsizlik ve tedbirsizlik neticesinde ölüme sebebiyet vermeye ve kasten yaralamaya kadar pek çok suçlama yer alıyor.

YENİ DOSYALAR İÇİN SÜREÇ YENİDEN BAŞLATILACAK

74 dokunulmazlık dosyasını karara bağlayacak olan Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, son haftalarda gelen 67 dokunulmazlık dosyası içinse henüz süreci başlatmadı. 74 dosyayla ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından, yeni dosyalar için de 5'er kişilik hazırlık komisyonları oluşturulacak.

(ANKA)