kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Guardian: Türkiye siyasi belirsizlik dönemine süreklenebilir

Yeni Haber
AKP hakkındaki kapatma davasının, Türkiye'nin "siyasi belirsizlik" dönemine sürükleyebileceği öne sürüldü. The Guardian gazetesi, Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçıntaş tarafından hazırlanan iddianamenin ilk incelemesini yapacağını belirterek, "Mahkemenin son hareketi, Türkiye'nin laik sistemindeki fay hattını gözlerin önüne seriyor ve ülkeyi siyasi belirsizlik dönemine sürüklemekle tehdit ediyor" yorumunu yaptı.

İngiliz The Guardian gazetesi, Anayasa Mahkemesinin iddianamenin ilk incelemesini yapacağı açıklamasını değerlendirdiği haberinde, Mahkemenin geçen yıl ilk aşamada Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına seçilmesini "eşinin türban" kullandığı için "bloke ettiği"ni yazdı. Gazete şöyle devam etti.

"Mahkemenin son hareketi, Türkiye'nin laik sistemindeki fay hattını gözlerin önüne seriyor ve ülkeyi siyasi belirsizlik dönemine sürüklemekle tehdit ediyor. Bu da ülkenin AB üyeliği başvurusunu daha da karmaşıklaştıracak ve ekonomiyi zedeleyecek. Piyasaların tedirginliğinin işaretleri olarak dün (Pazartesi) Türk lirası, dolara karşı yüzde 4 düştü."

İddianamede türban yasağının kaldırılmasına da yer verildiğini, hükümetin Türkiye'nin "ılımlı İslam" cumhuriyeti olarak göstererek dünyadaki imajını zedelemekle de suçlandığını kaydeden gazete, "AKP de, yargı yetkilerini azaltacak bir anayasa değişikliği ile tehdit ederek karşı saldırıya geçti" yorumunu yaptı.

(ANKA)