kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul pahalılıkta NY'u yakalıyor!

Yeni Haber
SONRAKİ HABER | ÖNCEKİ HABER | HABERİ DÜZENLE | FAVORİLERE EKLE | Sayfayı Yazdır | 18.03.2008 14:52:19
-İSTANBUL PAHALIKTA NEW YORK'U YAKALIYOR

-UBS Bankasınca yayınlanan son Fiyatlar ve Gelirler Raporu, zayıf dolar ve güçlü euro, dünyanın en pahalı kentleri sıralamasını nasıl etkilediğini gösterdi.

-Dünyanın 71 kentini kapsayan araştırmaya göre, en pahalı üç kent Oslo, Kopenhag ve Londra. En pahalı beş kent arasında Dublin de bulunuyor. Fiyat düzeyinin baz olarak (100) kabul edildiği New York'un 18. olduğu sıralamada İstanbul, 94.9 fiyat düzeyi ile 27. sırada yer aldı.



-Buna karşın İstanbul, brüt ücretler itibariyle 42. sırada bulunuyor. En yüksek ücretler Kopenhag, Oslo, Zürih, Cenevre ve Dublin'de ödeniyor.



ZÜRİH(ANKA) - Zayıf dolar ve güçlü euro, dünyanın en pahalı kentleri sıralamasını da etkiledi. UBS Bankasınca yayınlanan 2007 Fiyatlar ve Gelirler Raporu, euronun değer kazanması ile Avrupa kentlerinin daha pahalı hale geldiklerini gösterdi. Dünyanın 71 kentini kapsayan araştırmaya göre, en pahalı üç kent, sırasıyla Oslo, Kopenhag ve Londra oldu.

En pahalı beş kent arasında Dublin'in de bulunması özellikle dikkat çekti. Fiyat düzeyinin baz olarak (100) kabul edildiği New York'un 18. olduğu sıralamada İstanbul, 94.9 fiyat düzeyi ile 27. sırada yer aldı.

Merkezi Zürih'te bulunan UBS bankası, Kasım 2007-Ocak 2008 dönemini kapsayan Fiyatlar ve Gelirler Raporu'nda dünyanın 71 kenti arasında fiyatlar ve gelirler gibi çeşitli karşılaşmalara da yer veriyor.

Belirli bir mal ve hizmet sepeti baz alınarak 71 kent arasında yapılan fiyat karşılaştırmalarına göre, Oslo, dünyanın en pahalı kenti ilan edildi. En pahalı beş kent arasında sırasıyla Kopenhag, Londra, Dublin ve Zürih de bulunuyor.

En pahalı 20 kent arasında Tokyo(12) New York (18) ve Toronto (19) dışındaki tüm sıraların Avrupa kentlerince işgal edildiği görüldü. En pahalı 20 kentler arasında İrlanda'nın başkenti Dublin'in 4. olması özellikle dikkat çekti.

Dünyanın en ucuz kentleri ise, Kuala Lumpur, Buenos Aires, Mumbai (Bombai), Delhi ve Cakarta olarak belirlendi.

İSTANBUL, ABD'NİN BÜYÜK KENTLERİNİ GERİDE BIRAKTI

UBS raporu, İstanbul'un pahalık yönünden New York'u yakalamak üzere olduğunu da ortaya koydu. Aynı mal ve hizmet sepeti baz alındığında New York'taki fiyat düzeyi, 100 kabul edildiği sıralamaya göre İstanbul'da fiyatlar 94.9 olarak hesaplandı.

Böylece, UBS'nin, Şubat-Nisan 2006 dönemine kapsayan önceki araştırmasına göre, İstanbul'da fiyat düzeyi, 18.6 puan birden yükseldi. 2006 araştırmasında dünyanın en pahalı 33. kenti olan İstanbul, son rapora göre 27. sıraya yükseldi.

Bu gelişmede araştırmanın yapıldığı dönemde Türk lirasının dolara karşı önemli ölçüde değer kazanmasının da etkili olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, Oslo'da 144.2 olan fiyat düzeyi, listenin sonunda olan Kuala Lumpur'da ise 40.5'de kaldı.

İstanbul, hayat pahalığında ABD'nin büyük kentlerinden Los Angeles, Chicago ve Miami'yi de geride bıraktı. İstanbul'un, ayrıca, Atina, Moskova, Hong Kong, ve Dubai gibi çok sayıda kentten pahalı olduğu da belirlendi.



-ÜCRETLERDE İSTANBUL 42. SIRADA



Brüt ücretlerin düzeyine göre yapılan sıralama, ise, İstanbul'un 71 kent arasında çok daha gerilerde olduğunu ortaya koydu. İstanbul, UBS sıralamasında ücret düzeyi itibariyle 42. oldu. Böylece önceki araştırmaya göre, İstanbul'un sırası değişmedi.

En yüksek ücretler ise, Kopenhag, Oslo ve Zürih'te ödeniyor. Son yıllarda büyük bir ekonomik gelişme göstermesine karşın Çin ve Hindistan gibi ülkelerin başkentleri ise, ücretler sıralamasında sonlarında yer alıyor. En düşük ücretleri alan işçiler ise, Cakarta ve Yeni Delhi'de bulunuyor.(ANKA)

(CN/ZG)