kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

PKK'ya şok

Yeni Haber
Adalet Bakanlığı, yüksek güvenlikli İmralı Kapalı cezaevi'nde hükümlü bulunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın zehirlendiği yolundakı iddialara ilişkin Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (AİÖK) saç ve göğüs kıllarından aldıkları numuneleri tahlil ettirdiğini ve tahlil sonucunda zehirlenme olayının gerçekleşmediğinin ortaya çıktığını açıkladı.

Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, Öcalan'ın zehirlendiği yönündeki iddalara ilişkin yapılan inceleme sürecini anlattı. Açıklamada, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Sözleşmesi'ne taraf ülkelerde, hürriyetinden mahrum edilmiş kişilerin tümüyle, hiçbir kısıtlama olmaksızın görüşmek hakkına sahip olan AİÖK, Öcalan'ın zehirlendiği yolunda 2007 Mart ayında avukatlarınca ortaya atılan iddialar üzerine inceleme başlatıldığı kaydedildi.

İnceleme kapsamında, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Öcalan'dan numuneler alındığı ve İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda tahliller yapıldığı belirtildi. Tahliller sonucunda zehirlenme iddialarının asılsız olduğu yönündeki tespitler kamuya açıklanmıştı.

AİÖK'nın 19-22 Mayıs 2007 tarihlerinde İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ni ziyareti sırasında, hükümlü Öcalan'dan saç ve göğüs kılı örnekleri alındığını açıklayan Bakanlık, söz konusu numunelerin tahlillerinin AİÖK'nın belirlediği uzmanların da katılımıyla 29 Ekim-6 Kasım 2007 tarihlerinde Türkiye'de, TÜBİTAK'ta yapıldığına dikkat çekildi.

TAHLİLLERİ AİÖK'NİN BELİRLEDİĞİ UZMANLAR YAPTI

Türkiye'de gerçekleştirilen son derece ayrıntılı ağır metal tahlilleri sonuçlarına ilişkin analiz ve değerlendirmelerin, AİÖK tarafından bağımsız uzmanlara yaptırıldığının vurgulandığı açıklamada şöyle denildi:

"Bahsekonu uzmanların analiz ve değerlendirmeleri sonucunda AİÖK'nın hazırladığı rapor, hükümlüde hiçbir zehirlenme bulgusu olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. AİÖK'nın yorumunda, 'AİÖK tarafından görevlendirilen uzmanların bulguları, hükümlünün ağır metal zehirlenmesine maruz kalmadığını göstermektedir. Kıl numunelerinde görülen yüksek değerlerdeki baryum, magnezyum ve stronsiyuma ilişkin olarak, uzmanlar bunların muhtemelen çevresel faktörlere bağlı olduğunu değerlendirmiştir' ifadelerine yer verilmektedir. Yorumda, her halukarda, toksik olmayan bu maddelerle ilgili olarak tespit edilen değerlerin hükümlünün sağlığı için tehlike teşkil etmediği görüşü belirtilmektedir.Öte yandan, AİÖK'nın yukarıda belirtilen İmralı ziyareti sırasında hükümlü Öcalan'ın sağlık sorunları hakkında gündeme getirdiği hususlar çerçevesinde, mutad sağlık kontrollerine ek olarak, gerekli muayene ve tahlilleri yaptırılmış ve sonuçları AİÖK'ya iletilmişti. Bu konuda, AİÖK'nın raporunda vardığı sonuç, hükümlünün röntgenlerinde endişe edilecek bir bulguya rastlanmadığı, burnundaki geniz akıntısı gibi sıkıntıların ise Türkiye'deki mahkumiyetinden yıllar önce geçirdiği bir cerrahi operasyondan kaynaklandığı şeklindedir. AİÖK'nın raporu ve raporun ekindeki belgeler, PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın ve PKK yandaşlarının uluslararası kamuoyunu yanıltmaya yönelik çabalarının ve iddialarının ne derece yanıltıcı ve gerçek dışı olduğunu bir kez daha göstermiştir."

(ANKA)